ZABILJEŽEN 31 POŽAR

Ukrajina objavila upozorenje: U blizini nuklearke Černobil gori više od 10.000 hektara šume

Kao rezultat izgaranja, u atmosferu se ispuštaju radionuklidi koje vjetar prenosi na znatne udaljenosti

Nuklearna elektrana Černobil. Agencije

H. J. I.

27.3.2022

Povjerenica za ljudska prava Vrhovne Rade Ljudmila Denisova izjavila je da je požar u blizini nuklearne elektrane Černobil zahvatio više od 10.000 hektara šume. 

- U zoni isključenja u blizini nuklearne elektrane Černobil gori više od 10.000 hektara šume. Zabilježen je 31 požar, što dovodi do povećanja nivoa radioaktivnog onečišćenja zraka - navela je Denisova.

Apelirala je na Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da što prije pošalje stručnjake i protupožarnu opremu u Ukrajinu kako bi se "spriječile nepopravljive posljedice ne samo za Ukrajinu, već i za cijeli svijet".


- Kao rezultat izgaranja, u atmosferu se ispuštaju radionuklidi koje vjetar prenosi na znatne udaljenosti - istakla je.

O požaru je izvijestio i ukrajinski parlament, navodeći da radionuklidi koji se ispuštaju u atmosferu mogu doći do Bjelorusije, ali i drugih evropskih zemalja.

- Zbog vjetrovitog i suhog vremena pojačat će se intenzitet i površina požara, što će dovesti do požara većih razmjera, s kojima se teško boriti i u vrijeme mira. Plamen može zahvatiti skladišta istrošenog nuklearnog goriva i skladišta nuklearnog otpada u černobilskoj zoni - upozorava ukrajinski parlament.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.