UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Zelenski o pomoći Zapada: Kritikovao Francusku, a pohvalio Britaniju

Velika Britanija želi da Ukrajina pobijedi, a Rusija da izgubi, ali nisam spreman da kažem da li Britanija želi da se rat otegne ili ne, istakao je on

Zelenski u razgovoru s novinarkom Economista. Economist

E. Ć.

28.3.2022

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Zelensky) u intervjuu za Economist iznio je svoje viđenje koje zapadnoevropske zemlje pomažu Ukrajini u borbi protiv Rusije, a koje ne.

Zelenski je istakao kako je britanski premijer Boris Džonson (Johnson) pokazao najviše želje od svih lidera u pomoći Ukrajini protiv ruske agresije, a kritikovao je francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron).

On je za Makrona rekao kako nije uspio da obezbijedi vojnu pomoć Ukrajini "jer se boji Rusije".

Ukrajinski predsjednik se zahvalio Velikoj Britaniji i Džonsonu, koji su "definitivno na njihovoj strani".

- Ona se ne bavi balansiranjem. Britanija ne vidi alternativu izlazu iz ove situacije. Velika Britanija želi da Ukrajina pobijedi, a Rusija da izgubi, ali nisam spreman da kažem da li Britanija želi da se rat otegne ili ne - rekao je Zelenski.

Zelenski je rekao da Njemačka pokušava da balansira stvari, jer ima dugotrajan odnos sa Rusijom, kao i to da situaciju gleda kroz prizmu ekonomije.

- Oni imaju dugotrajni odnos sa Rusijom i oni na situaciju gledaju kroz prizmu ekonomije. Ponekad pomažu. Mislim da pokušavaju da se prilagode situaciji kako se razvija - poručio je Zelenski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.