POTVRDIO MINISTAR ODBRANE

Velika Britanija planira pojačati vojno prisustvo na Arktiku

Valas je najavio formiranje stalne borbene grupe aktivne na sjeveru koja će se kretati između Norveške, Švedske i Finske

Britanija će vojno raditi na "dubljoj integraciji i interoperabilnosti s državama poput Norveške". Ilustracija

H. J. I.

29.3.2022

Velika Britanija namjerava pojačati svoju vojnu prisutnost na Arktiku, rekao je u utorak u Norveškoj britanski ministar odbrane Ben Valas (Wallace).

Britanija će vojno raditi na "dubljoj integraciji i interoperabilnosti s državama poput Norveške" kako bi se zaštitila sjeverna mora, rekao je Valas na konferenciji za medije u Bardufosu na sjeveru te nordijske zemlje.

Britanski ministar je najavio formiranje stalne borbene grupe aktivne na sjeveru koja će se kretati između Norveške, Švedske i Finske.

Valas je govorio nakon posjeta NATO-voj vježbi u Norveškoj koja je uključivala 30 hiljada vojnika. Ta vježba koja se održava svake dvije godine dobila je na važnosti nakon ruskog napada na Ukrajinu. Norveška, članica NATO-a, graniči s Rusijom na samom sjeveru zemlje, u arktičkom području.

Iako su u toj regiji tenzije niske, norveški čelnici strahuju da bi se izravni sukob između NATO-a i Rusije mogao preliti na Arktik gdje su obje strane proteklih godina jačale svoju vojnu prisutnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.