94. DODJELA NAGRADA

Smitov šamar Roku na dodjeli Oskara osvanuo i na Berlinskom zidu

Akademija filmske umjetnosti i nauke osudila je ranije Smitove postupke te pokrenula istragu incidenta

Ostatke Berlinskog zida danas krase djela brojnih svjetskih street art umjetnika. Anadolija

H. J. I.

30.3.2022

Crtež šamar Vila Smita (Will Smith) američkom glumcu Krisu Roku (Chris Rock) na ovogodišnjoj dodjeli Oscara našao se i na Belinskom zidu.

Ostatke Berlinskog zida danas krase djela brojnih svjetskih street art umjetnika, među kojima i Dominikanca Jesusa Cruza Artilesa koji je u svom najnovijem crtežu obradio incident sa posljednje dodjele nagrade Oskara, tokom kojeg je glumac Vil Smit ošamario kolegu Krisa Roka.

Tokom svog govora voditelj ovogodišnje dodjele Oskara Rok se neprimjereno našalio na račun Smitove supruge Džejde Pinket Smit (Jade Pinkett Smith) zbog njene frizure. Tada ju je uporedio s G.I. Jane, popularnim filmskim likom kojeg je utjelovila na ćelavo obrijana Demi Mur (Moore). Smit se potom popeo na pozornicu i udario Roka u lice.

Akademija filmske umjetnosti i nauke osudila je ranije Smithove postupke te pokrenula istragu incidenta.

U međuvremenu, holivudski glumac Smit izvinio se Roku jer ga je ošamario te poručio kako je njegovo ponašanje na 94. svečanosti dodjele nagrada bilo "neprihvatljivo i neoprostivo".

- Nasilje u svim njegovim oblicima je otrovno i destruktivno. Moje ponašanje na sinoćnjoj dodjeli Oskara bilo je neprihvatljivo i neoprostivo - rekao je Smit u objavi na Instagramu.

Dodao je da su šale na njegov račun dio posla, ali da je šala o zdravstvenom stanju njegove supruge koja već se već neko vrijeme bori s bolešću zbog koje na dijelovima glave gubi kosu, "bila previše".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.