ZBOG INVAZIJE NA UKRAJINU

Kralj aluminijuma, poznat balkanskoj javnosti nova meta sankcija: Oleg Deripaska na crnoj listi EU

Ne očekuje se da će EU pogoditi izvoz ruske nafte u sadašnjoj rundi sankcija

Oleg Deripaska. Agencije

H. J. I.

6.4.2022

EU je spremna da na listu sankcija doda ruske rukovodioce koji su poznati i ovdašnjoj javnosti. Na udaru su šef Sberbanke Herman Gref i aluminijumski oligarh Oleg Deripaska.

EU danas raspravlja o dodavanju Hermana Grefa, šefa ruske Sberbanke, i oligarha Olega Deripaske (poznat kao kralj aluminijuma) na svoju listu sankcija, jer nastoji da stegne šraf ruskim kompanijama nakon invazije na Ukrajinu.


EU pojačava sankcije

Aleksandar Šuljgin, šef ruske platforme za e-trgovinu Ozon, Boris Rotenberg, jedan od najbližih poslovnih saradnika predsjednika Vladimira Putina i Said Kerimov, koji kontrolira najvećeg ruskog rudara zlata Polius, također će biti stavljeni na listu, navodi se u nacrtu dokumenta u koji je FT imao uvid.

Dvije Putinove kćerke također će biti dodane na listu od strane bloka ako to odobre ambasadori EU. Lista nije konačna i još uvijek bi mogla da se promijeni prije stupanja na snagu.

EU pojačava svoje sankcije ciljajući na uvoz ruskog uglja i proširujući svoja ograničenja na bankarski sektor zemlje dok odgovara na optužbe o zločinima koje je počinila ruska vojska u Ukrajini, uključujući i grad Buča u blizini Kijeva.

Očekuje se da će posljednja runda mjera također uključiti zabranu izvoza u vrijednosti od 10 milijardi eura u oblastima uključujući računare i napredne poluprovodnike i zabranu u vrijednosti od 5,5 milijardi eura, za proizvode uključujući drvo, cement, morsku hranu i alkoholna pića.


Kompanije za proizvodnju oružja

Ne očekuje se da će EU pogoditi izvoz ruske nafte u sadašnjoj rundi sankcija, ali zvaničnici razgovaraju o načinima uključivanja ovog sektora u buduće runde kazni.

Deripaska, koji je kontrolirao najvećeg ruskog proizvođača aluminijuma Rusal prije nego što su ga američke sankcije 2018. primorale da smanji svoj udio u kompaniji, uključen je na nacrt liste ali se dovodi u pitanje njegovo vlasništvo nad određenim brojem kompanija za proizvodnju oružja za koje EU tvrdi da su isporučivale oružje korišteno u invaziji.

Rotenberg, finski državljanin, stekao je bogatstvo zahvaljujući tenderima i ugovorima sa naftnim i gasnim kompanijama koje kontrolira država. On i njegov nećak Igor bit će stavljeni pod sankcije zbog bliskih veza sa Putinom. Arkadij Rotenberg, Borisov brat, već je pod sankcijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.