OGLASILI SE IZ MOSKVE

Rusija o potezu Slovenije: Ovi potezi su neprijateljski i odražavaju antirusku poziciju

Vlada Slovenije je jučer donijela odluku o protjerivanju 33 ruska diplomata

Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije. Twitter

E. Ć. / Anadolija

7.4.2022

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da slovenska vlada prekida stoljetno prijateljstvo među narodima. To je odgovor Rusije na protjerivanje ruskih diplomata iz Slovenije, javlja Anadolu Agency (AA).

Potezi slovenske vlade ocjenjuju se kao neprijateljski i odražavaju antirusku poziciju, koja ponekad prerasta u očiglednu rusofobiju, komentirala je predstavnica ruskog ministarstva vanjskih poslova protjerivanje 33 ruska diplomata iz Slovenije u srijedu popodne.



"Nezakonite odluke Ljubljane"

U saopćenju za javnost objavljenom na web stranici Ministarstva vanjskih poslova Rusije, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova odgovorila je na odluku slovenačke vlade da protjera neke ruske diplomate u utorak.

Prema njenim riječima, 5. aprila, pod neopravdanim izgovorom, slovenačke vlasti su naredile petostruko smanjenje broja diplomatskog osoblja u ruskoj ambasadi u Ljubljani i postavile druge neuporedive zahtjeve, uključujući i one suprotne Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima. osoblju koje treba da izvrši svoje zadatke.

- Ove poteze smatramo krajnje neodgovornim i neprijateljskim i odražavaju antirusku poziciju sadašnje slovenačke vlade, koja ponekad prerasta u očiglednu rusofobiju. Ocjenjujemo i nedavne nezakonite odluke Ljubljane da raskine mnoge bilateralne sporazume o saradnji, posebno u kulturnoj i humanitarnih polja namijenjenih planiranom uništavanju rusko-slovenačkih odnosa, koji ove godine navršavaju trideset godina - rekla je Zaharova, te dodala:

- Odgovornost za neizbježne posljedice stalne antiruske histerije u potpunosti snosi sadašnja slovenačka vlast, koja u želji da se dopadne stranim mentorima, a na štetu slovenačkih nacionalnih interesa, doslovno kida viševjekovno prijateljstvo među narodima.

Zahtijevaju dosljedno poštovanje međunarodne obaveze

Istovremeno, rusko Ministarstvo vanjskih poslova naglašava da imaju pravo poduzeti slične mjere odmazde. Oni zahtijevaju da Slovenija dosljedno poštuje međunarodne obaveze i u potpunosti osigura sigurnost i odgovarajuće uvjete za normalno funkcioniranje ruske ambasade u Sloveniji.

Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije u utorak je objavilo da je Slovenija postupila u skladu s člankom 11. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, prema kojoj država prijema ima mogućnost zahtijevati od strane diplomatske ili konzularne misije da prilagodi broj osoblja u razumnim granicama.

S obzirom na okolnosti i situaciju u državi prijema i potrebe dotične diplomatske misije, odlučilo je da uskladi broj članova diplomatske misije Ruske Federacije sa brojem članova diplomatske misije Republike Slovenije u Moskvi. Stoga 33 ruska diplomata moraju napustiti Sloveniju.

Kako je navedeno, Slovenija je odlučila smanjiti broj osoblja po članu 11. Bečke konvencije, a veliki dio preostalih zemalja po članu 9, što znači protjerivanje, jer je osoba proglašena takozvanom personom non grata, dakle nepoželjnom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.