SAOPĆENJE METE

Hakeri provalili u Facebook profile ukrajinske vojske i pozivali vojnike da se predaju

Prvo kompromitiraju elektronsku poštu, a zatim mailove koriste za ulazak u račune na društvenoj mreži

Objavljen sigurnosni izvještaj. Agencije

A. K.

8.4.2022

Hakeri provaljuju u ukrajinske vojne Facebook profile u pokušaju da natjeraju vojnike da se predaju, saopćili su iz Mete, kompanije u čijem je vlasništvu Facebook.




Sigurnosni izvještaj

Napadom su hakeri provalili u račune koje vodi ukrajinsko vojno osoblje, objavljeno je u najnovijem sigurnosnom izvještaju kompanije.

Stručnjaci za sigurnost kazali su da takve napade provodi osoba ili grupa ljudi koju su nazvali Ghostwriter, prenosi Independent. U izvještaju iz februara Meta je već spomenula aktivnosti Ghostwritera, ali sada su poručili da su se od tada dogodili novi napadi.


Dio kriminalnih aktivnosti

Hakeri prvo kompromitiraju elektronsku poštu, a zatim mailove koriste za ulazak u račune na društvenoj mreži. Kada su hakeri ušli u račune, objavljivali su videa koja pozivaju ukrajinsku vojsku na predaju i činilo se da to objavljuju legitimni vlasnici računa.

Independent navodi da su takvi napadi samo dio kriminalnih aktivnosti usmjerenih na Ukrajinu. Na Facebooku su primijetili da neki "financijski motivirani akteri" koriste krizu pa otvaraju lažne račune i koriste druge taktike kako bi kapitalizirali interes za vijesti iz Ukrajine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.