IMRAN KAN SMIJENJEN

Pakistanski parlament u ponedjeljak glasa o novom premijeru: Evo ko bi mogao doći na njegovo mjesto

Pakistanski generali tri puta su bili izravno uključeni u rušenje civilnih vlada, a niti jedan premijer nije završio puni petogodišnji mandat od 1947. godine

Imran Kan. AGENCIJE

A. O.

10.4.2022

Pakistanski parlament, nakon što je izglasao smjenu premijera Imrana Kana (Khana), sutra bi trebao glasati o novom premijeru, a najizgledniji kandidat za tu poziciju je Šahbaz Šarif (Sahbaz Sharif), mlađi brat bivšeg premijera Navaza.

Šahbaz Šarif (70), najvjerojatniji sljedeći, 23. po redu pakistanski premijer, malo je poznat izvan svoje zemlje, u kojoj ima reputaciju učinkovitog činovnika i upravitelja, više nego političara, a mlađi je brat Navaza Šarifa, koji je bio premijer u tri navrata, piše Reuters.


Donji dom pakistanskog parlamenta u nedjelju je glasao za smjenu s dosadašnje dužnosti premijera Imrana Kana, odluka je donesena nakon gotovo 14-satnih razmirica između članova oporbe i Kanove vladajuće stranke, a inicijativu oporbe, kao njen kandidat za premijera, predvodio je upravo Šahbaz.

Analitičari kažu da Šahbaz, za razliku od Navaza, uživa prijateljske odnose s pakistanskom vojskom, koja tradicionalno kontrolira vanjsku i obrambenu politiku te južnoazijske zemlje od 220 miliona ljudi, koja posjeduje nuklearno naoružanje.


Pakistanski generali

Pakistanski generali tri puta su bili izravno uključeni u rušenje civilnih vlada, a niti jedan premijer nije završio puni petogodišnji mandat od 1947. godine i sticanja neovisnosti Pakistana od Britanije, podsjeća Reuters.

Šahbaz Šarif je najpoznatiji po svom izravnom i učinkovitom upravljačkom stilu, koji je prezentirao kao glavni ministar najmnogoljudnije pakistanske pokrajine Punjab, kada je blisko surađivao s Kinom na ambicioznim infrastrukturnim projektima financiranima od strane Pekinga.


Šahbaz Šarif. AGENCIJE

Dobri odnosi sa SAD-om

Šahbaz smatra da su dobri odnosi sa SAD-om ključni za Pakistan.

Šahbaz je prošle sedmice u intervjuu rekao da su dobri odnosi sa Sjedinjenim Državama ključni za Pakistan, što je u suprotnosti s Kanovim antagonističkim odnosom s Vošingtonom (Washingtonom).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.