CILJ JE POTICANJE DIJALOGA

Austrijski kancelar prvi evropski lider koji ide u Moskvu od početka invazije

Austrija je dosad Ukrajini poslala 10.000 kaciga i 9000 odbrambenih prsluka za civilne potrebe

Karl Nehamer. AFP

S. S.

10.4.2022

Austrijski kancelar Karl Nehamer (Nehammer) sutra će otputovati u Rusiju kako bi se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, objavio je danas glasnogovornik austrijske vlade. Time će postati prvi evropski lider koji će se sastati s Putinom u Moskvi od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

- On će otputovati nakon što je o tome informisao Berlin, Brisel i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kako bi potakao dijalog - rekao je glasnogovornik.

Austrijski kancelar je jučer posjetio Ukrajinu kako bi iskazao podršku ukrajinskoj vladi i susreo se s predsjednikom Zelenskim. Po dolasku u tu zemlju novinarima je rekao da zvjerstva u Buči moraju u potpunosti istražiti nezavisni međunarodni stručnjaci.

Austrija, koja nije članica NATO saveza, dosad je, između ostalog, Ukrajini poslala 10.000 kaciga i 9000 odbrambenih prsluka za civilne potrebe.

U isto vrijeme je poput Njemačke, jedna od država članica Europske unije koja dosad odbija zahtjev Zelenskog za zabranom uvoza ruskog plina. Austrija 80 posto svog plina nabavlja iz Rusije. Beč je, nakon nešto oklijevanja, ove sedmice protjerao četiri ruska diplomata slijedeći primjer ostalih članica EU.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.