IZ UKRAJINE SE OGLASILI

Vereščuk: U nedjelju evakuirano 2.824 civila

Dodala je kako je uprkos tome što okupator konstantno krši primirje u Luganjsku, 202 osobe su evakuirane iz gradova Lisičansk, Sjeverodonjeck, Rubižne, Popasna i Kremina

Irina Vereščuk. AGENCIJE

A. O.

11.4.2022

U nedjelju su u Ukrajini s ratnih područja putem humanitarnih koridora na sigurno evakuirana 2.824 civila, saopćila je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

- S opasnih područja u toku dana evakuirane su 2.824 osobe. Tokom dana ličnim vozilima i autobusima iz Mariupolja u Zaporožje evakuirane su 2.622 osobe. Od toga, 213 je evakuirano iz grada Mariupolja, a ostali iz gradova Polohi, Vasilivka, Melitopol i Berdjansk - rekla je Vereščuk u videoporuci.


Nastaviti s evakuacijama

Dodala je kako je uprkos tome što okupator konstantno krši primirje u Luganjsku, 202 osobe su evakuirane iz gradova Lisičansk, Sjeverodonjeck, Rubižne, Popasna i Kremina.

Istakla je kako će nastaviti s evakuacijama.


Uvedene sankcije

Podsjetimo, Rusija je rat protiv Ukrajine pokrenula 24. februara, što je izazvalo bijes međunarodne zajednice. Mnoge zemlje, među kojima su članice Evropske unije, Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo uvele su sankcije.

U Ukrajini su ubijena najmanje 1.793 civila, dok ih je ranjeno 2.439, pokazuju podaci Ujedinjenih nacija, iako postoji bojazan da bi te brojke mogle biti mnogo veće. U susjedne zemlje izbjeglo je više od 4,5 miliona Ukrajinaca, dok je nekoliko miliona interno raseljeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.