GRČKI PREMIJER

Micotakis: Atina će ubrzati istraživanje gasa

Ruska operacija u Ukrajini i strahovi od snabdijevanja gasom u Evropi pogoršali su skok cijena energenata

Grčki premijer Kirjakos Micotakis. AGENCIJE

A. O.

12.4.2022

Grčki premijer Kirjakos Micotakis izjavio je da će Grčka ubrzati projekte istraživanja gasa u dogovoru sa privatnim investitorima.

Ruska operacija u Ukrajini i strahovi od snabdijevanja gasom u Evropi pogoršali su skok cijena energenata, primoravajući Evropsku uniju da traži načine da smanji svoje oslanjanje na ruski gas za dvije trećine ove godine i da ga potpuno okonča do 2027. godine.


Male količine

Grčka, koja pokriva oko 40 posto svojih godišnjih energetskih potreba ruskim gasom, proizvodila je male količine nafte u prošlosti i pokušala je da istraži svoj potencijal ugljovodonika.

Ali niske cijene sirove nafte prethodnih godina, prelazak na zelenu energiju i nedostatak političke volje zaustavili su planove istraživanja.

- Ubrzanje eksploatacije nacionalnih energetskih resursa zemlje omogućiće nam, ako budemo imali sreće i ako imamo eksploatibilna polja prirodnog gasa, da unaprijedimo našu energetsku nezavisnost i bezbjednost - rekao je Micotakis.


Rezerve gasa

Micotakis, koji se danas sastao sa državnom komisijom za ugljovodonike i rukovodiocima energetske industrije, dodao je da Grčka ima za cilj da do 2023. godine ima jasnu ideju o tome da li ima rezerve gasa koje bi mogla da iskoristi, dok su indikacije o potencijalnim rezervama gasa do sada učinile Vladu "optimističnom" .

Ovo ubrzanje, rekao je on, neće potkopati politiku zemlje da poveća obnovljive izvore energije i smanji emisiju ugljenika za 55 posto do 2030. godine u skladu sa ciljevima EU o klimatskim promjenama, piše Reuters. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.