PRETRPIO ZNAČAJNU ŠTETU

Rusija objavila: Naš moćni brod "Moskva" je potonuo

"Moskva" je duga 611 stopa (186 metara) s gotovo 500 članova posade i ponos je ruske pomorske flote u Crnom moru

Ruski ratni brod "Moskva" je potonuo. AFP

A. Č.

14.4.2022

Ruski ratni brod "Moskva" je potonuo, javilo je rusko ministarstvo. Rusko ministarstvo obrane objavilo je saopćenje u kojem se navodi da je njihov ratni brod "Moskva", glavni brod ruske Crnomorske flote, potonuo, javlja BBC.

Još uvijek nije jasno je li ga pogodilo ukrajinsko oružje. Vjeruje se da je brod pretrpio značajnu štetu i mislilo se da je krenuo prema Sevastopolju, na Krimu, prije nego što je potonuo.

Kakav je to moćan ruski ratni brod?

"Moskva" je duga 611 stopa (186 metara) s gotovo 500 članova posade i ponos je ruske pomorske flote u Crnom moru. Izvorno uveden u sovjetsku mornaricu kao Slava 1980-ih, brod je preimenovan u "Moskvu" 1995. i nakon preuređenja ponovno je ušao u službu 1998., prema vojnoj stranici Naval-Technology.com.

"Moskva" je naoružana nizom protubrodskih i protuzračnih projektila, kao i torpeda i pomorskih topova i proturaketnih obrambenih sustava.

Simbolično značenje

"Moskva" također ima simbolično značenje za Ukrajinu jer je bila jedan od brodova koji su sudjelovali u poznatom razgovoru na Zmijskom otoku u veljači, rekao je Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.