OBJAVLJENI PODACI

Ukrajinsko tužilaštvo: Zabilježeno nekoliko hiljada zločina

Posljednja tačka koju kao inkriminirajuću navode ukrajinski tužioci su zločini protiv djece

Ruski tenk. AGENCIJE

A. O.

15.4.2022

Ured državnog tužioca Ukrajine objavio je dosad prikupljene podatke o počinjenim ratnim i drugim zločinima u Ukrajini od početka ruske agresije na ovu zemlju. Prema ovim podacima zabilježeno je nekoliko hiljada zločina podijeljenih u nekoliko grupa: zločini agresije i ratni zločini, zločini protiv nacionalne sigurnosti, glavni slučaj agresije Ruske Federacije te zločini protiv djece.

Kada su u pitanju zločini agresije i ratni zločini tužioci tvrde kako su zabilježili 6.673 slučaja koji se odnose na kršenje zakona i pravila ratovanja, planiranje za ili otpočinjanje i vođenje agresivnog rata, ratnu propagandu te druge zločine.


Povreda teritorijalnog integriteta

Tužioci su zabilježili 3.040 zločina protiv nacionalne sigurnosti koji se odnose na povredu teritorijalnog integriteta i nedjeljivosti Ukrajine, izdaju države, sabotaže i drugo.

Po pitanju glavnog slučaja agresije Ruske Federacije na Ukrajinu tužioci su identificirali 575 osumjičenika odnosno ministara, zastupnika u parlamentu, vojnih komandanata, zvaničnika, čelnike agencija za provođenje zakona, podstrekače na rat i propagandiste Kremlja.


Objavljeni podaci. TWITTER

Zločini protiv djece

Posljednja tačka koju kao inkriminirajuću navode ukrajinski tužioci su zločini protiv djece. Dosad prikupljeni podaci kažu da je ubijeno 198 djece te da je njih 355 povrijeđeno.

Napomenimo kako se u Ukrajini pored lokalnih tužilaca nalaze i međunarodni eksperti, savjetnici iz nekoliko zemalja te glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Khan koji je već pokrenuo istragu o ratnim zločinima počinjenim u Ukrajini, prenosi N1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.