UVODE SANKCIJE

Rusija protjeruje nizozemske i belgijske diplomate: Proglašeni personama non grata

Taj se korak preduzima kao odgovor na protjerivanje 29. marta 18 zaposlenika ruske ambasade u Hagu, navode iz Ministarstva

Zgrada ruskog ministarstva vanjskih poslova. AGENCIJE

A. O. / Anadolija

19.4.2022

Rusija je u utorak protjerala 15 nizozemskih diplomata i neodređeni broj belgijskih diplomata i proglasila ih personama non grata, javlja Anadolija.

Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da 14 zaposlenika holandske ambasade u Moskvi i jedan zaposlenik nizozemskog konzulata u St. Petersburgu moraju napustiti Rusiju u roku od dva dana.


Ne može zloupotrebljavati

- Taj se korak preduzima kao odgovor na protjerivanje 29. marta 18 zaposlenika ruske ambasade u Hagu, ruske trgovinske misije u Amsterdamu i ruske misije pri Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCW) - saopćeno je iz Ministarstva.

U saopćenju se dodaje da Nizozemska ne može zloupotrebljavati svoja prava i privilegije kao država domaćin OPCW-a te da se Hag mora striktno pridržavati Sporazuma o sjedištu OPCW-a iz 1997. godine.

U odvojenom saopštenju, iz Ministarstva je objavljeno da su pozvali belgijskog ambasadora Marka Mičielsena (Marca Michielsena) i obavijestili ga o protjerivanju belgijskih diplomata iz Moskve, koji moraju otići do kraja 3. maja.


Izbjeglice iz Ukrajine

Nizozemska i Belgija protjerale su ruske diplomate zbog navodnog špijuniranja, nakon što su se odnosi između Rusije i Evropske unije dodatno pogoršali zbog ruskog rata protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara.

Najmanje 2.072 civila je ubijeno, a 2.818 je ranjeno u Ukrajini od početka rata, govore procjene Ujedinjenih nacija, pri čemu se strahuje da su stvarne brojke mnogo veće. 

Više od 4,9 miliona Ukrajinaca pobjeglo je u druge zemlje, a više od sedam miliona interno je raseljenih, saopćila je agencija UN-a za izbjeglice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.