NOVI PAKET

SAD i EU spremne da uvedu dodatne sankcije Rusiji

O tome je odlučeno na virtuelnom sastanku o ukrajinski krizi na kojem su učestvovali američki predsjednik Džo Bajden i glavni američki saveznici

Ursula fon der Lejen i Džo Bajden. Agencije

H. J. I.

19.4.2022

SAD i Evropska unija (EU) postigle su "široki konsenzus o potrebi povećanja pritiska na Kremlj, posebno kroz uvođenje dodatnih sankcija", saopćila je večeras italijanska vlada.

Saveznici su se također složili da je neophodno "pojačanje međunarodne izolacije Rusije", dodaje se u saopćenju. 


To je potvrdila i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen, navodeći da će biti pojačane sankcije Rusiji.

O tome je odlučeno na virtuelnom sastanku o ukrajinski krizi na kojem su učestvovali američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i glavni američki saveznici. Sastanak je održan dan pošto su ruske snage pokrenule ofanzivu u istočnoj Ukrajini.

Sastanku su učestvovali lideri Francuske Emanuel Makron, Velike Britanije Boris Džonson, Nemačke Olaf Šolc, Rumunije Klaus Johanis, Poljske Andžej Duda, Italije Mario Dragi, Kanade Džastin Trudo i Japana Fumio Kišida.


Također su učestvovali, pored Ursule fon der Lejen, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel.

Na video sastanku je ponovo potvrđena "zajednička posvećenost diversifikaciji izvora energije smanjenjem zavisnosti od ruskog snabdijevanja", dodaje se u saopćenju italijanske vlade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.