SAOPĆILA BIJELA KUĆA

SAD uvele nove sankcije: Na listi su Putinove dvije kćerke

Novi set sankcija uključuje i bivšeg predsjednika i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva i premijera Mihaila Mišustina

H. J. I.

6.4.2022

Džo Bajden i Vladimir Putin. Agencije

Bijela kuća je objavila nove sankcije za blokiranje određenog broja pripadnika ruske elite, uključujući Putinovu djecu i rođake ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Saopćenje Bijele kuće prenosimo u cijelosti. 

- Danas će Sjedinjene Države, zajedno sa G7 i Evropskom unijom, nastaviti da nameću ozbiljne i trenutne ekonomske troškove Putinovom režimu zbog njegovih zločina u Ukrajini, uključujući Buču. Dokumentovat ćemo i dijeliti informacije o ovim zločinima i koristiti sve odgovarajuće mehanizme da odgovorne pozovemo na odgovornost. 

Kao dio ovih napora, Sjedinjene Države najavljuju razorne ekonomske mjere za zabranu novih ulaganja u Rusiju i nametanje najstrožih finansijskih sankcija najvećoj ruskoj banci i nekoliko njenih najkritičnijih državnih preduzeća, te zvaničnicima ruske vlade i njihovim članovi porodice. Ove sveobuhvatne finansijske sankcije uslijedile su nakon naše akcije ranije ove sedmice da se prekinu zamrznuta sredstva Rusije u Sjedinjenim Državama radi otplate duga. Važno je da su ove mjere osmišljene da pojačaju jedna drugu kako bi stvorile intenzivniji uticaj tokom vremena.


Sankcije usmjerene na Sberbank i Alfa banku

Sjedinjene Države i više od 30 saveznika i partnera širom svijeta uveli su najutjecajnija, koordinirana i najšira ekonomska ograničenja u historiji. Stručnjaci predviđaju da će se ruski BDP ove godine smanjiti za 15 posto, čime će biti izbrisani ekonomski dobici u posljednjih petnaest godina. Inflacija već raste iznad 15 posto i predviđa se da će se ubrzati još više. Više od 600 kompanija iz privatnog sektora već je napustilo rusko tržište. Lanci snabdijevanja u Rusiji su ozbiljno poremećeni. Rusija će vrlo vjerovatno izgubiti status velike ekonomije i nastavit će dugi pad u ekonomsku, finansijsku i tehnološku izolaciju. U poređenju sa prošlom godinom, američki izvoz u Rusiju artikala koji su podvrgnuti našoj novoj kontroli izvoza smanjio se za 99 posto po vrijednosti – a snaga ovih ograničenja će se vremenom povećavati kako Rusija povlači sve preostale zalihe rezervnih dijelova za određene avione, tenkove, i drugi resursi potrebni za Putinovu ratnu mašinu.

Sve dok Rusija nastavlja svoj brutalni napad na Ukrajinu, mi ćemo biti ujedinjeni sa našim saveznicima i partnerima u nametanju dodatnih troškova Rusiji zbog njenih akcija. Danas Sjedinjene Države najavljuju sljedeće akcije:

- Sankcije potpunog blokiranja za najveću rusku finansijsku instituciju, Sberbank, i najveću rusku privatnu banku, Alfa banku. Ova akcija će zamrznuti bilo koju imovinu Sberbanke i Alfa banke koja dotiče finansijski sistem SAD-a i zabraniti osobama iz SAD-a da posluju s njima. Sberbank drži skoro jednu trećinu ukupne imovine ruskog bankarskog sektora i sistemski je kritična za rusku ekonomiju. Alfa banka je najveća ruska privatna finansijska institucija i četvrta najveća finansijska institucija u cijelos Rusiji.


Odgovorni za pružanje podrške Putinu

- Zabrana novih investicija u Ruskoj Federaciji. Predsjednik Bajden će potpisati novu izvršnu naredbu koja uključuje zabranu novih ulaganja u Rusiju od strane američkih osoba gdje god se nalazili, što će dodatno izolirati Rusiju od globalne ekonomije. Ova akcija se temelji na odluci koju je donijelo više od 600 multinacionalnih kompanija da napuste Rusiju. Egzodus privatnog sektora uključuje proizvođače, energetske kompanije, velike trgovce na malo, finansijske institucije, kao i druge pružaoce usluga kao što su advokatske i konsultantske firme. Današnja izvršna naredba će osigurati trajno slabljenje globalne konkurentnosti Ruske Federacije.

- Sankcije potpunog blokiranja kritičnih velikih ruskih državnih kompanija. Ovo će zabraniti bilo kojoj osobi iz SAD-a da obavlja transakcije s tim entitetima i zamrznuti bilo koju njihovu imovinu koja je pod jurisdikcijom SAD-a, čime će se oštetiti sposobnost Kremlja da koristi ove entitete od kojih zavisi da omogući i finansira svoj rat u Ukrajini. Ministarstvo trezora će ove subjekte objaviti sutra.

- Sankcije potpunog blokiranja ruskim elitama i članovima njihovih porodica, uključujući sankcije: odrasloj djeci predsjednika Putina, ženi i kćerki ministra vanjskih poslova Lavrova i članovima Vijeća sigurnosti Rusije, uključujući bivšeg predsjednika i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva i premijera Mihaila Mišustina. Ovi pojedinci su se obogatili na račun ruskog naroda. Neki od njih su odgovorni za pružanje podrške neophodne za podupiranje Putinovog rata protiv Ukrajine. Ova akcija prekida njihove veze sa američkim finansijskim sistemom i zamrzava svu imovinu koju imaju u Sjedinjenim Državama.


Plaćanje ruskog državnog duga

- Američko ministarstvo finansija zabranilo je Rusiji da plaća dugove sredstvima koja su pod jurisdikcijom SAD. Sankcije u ovom trenutku ne isključuju plaćanje ruskog državnog duga, pod uslovom da Rusija koristi sredstva izvan američke jurisdikcije. Međutim, Rusija je globalna finansijska parija — i sada će morati da bira između iscrpljivanja raspoloživih sredstava za otplatu duga ili neizvršenje obaveza.

-Posvećenost pružanju podrške sektorima bitnim za humanitarne aktivnosti. Dok nastavljamo eskalirati naše sankcije i druge ekonomske mjere protiv Rusije zbog njenog brutalnog rata protiv Ukrajine, ponavljamo našu posvećenost izuzeću osnovnih humanitarnih i srodnih aktivnosti koje su od koristi ruskom narodu i ljudima širom svijeta: osiguravanje dostupnosti osnovnih namirnica i poljoprivrednih proizvoda , čuvanje pristupa lijekovima i medicinskim uređajima i omogućavanje telekomunikacionih usluga da podrže protok informacija i pristup internetu koji ruskom narodu pruža vanjske perspektive. Ove aktivnosti nisu cilj naših napora, a američke i zapadne kompanije mogu nastaviti da rade u tim sektorima u Rusiji. Kada je to potrebno, relevantna odjeljenja i agencije će izdati odgovarajuća izuzeća i mjere kako bi osigurali da takva aktivnost nije prekinuta, zaključuje se u saopćenju Bijele kuće. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.