TEŠKA VREMENA

Šta slijedi nakon sankcija: Primjer SAD slijedit će i EU te Dodika odvesti u potpuni ekonomski i politički krah?!

Ako im je saradnja s Miloradom Dodikom bila interesno motivisana, omogućujući im da ostvare unosne poslove, profite i visoke pozicije, kolike su šanse da će sada biti spremni ostvarene privilegije i interese žrtvovati zarad položaja Milorada Dodika

Milorad Dodik. Arhiv

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

6.1.2022

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država proširilo je sankcije predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku.

Kao razlozi za uvođenje sankcija između ostalog se navode podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, uključujući i jednostrani pokušaj preuzimanja nadležnosti države Bosne i Hercegovine, te koruptivne radnje koje podrazumijevaju zloupotrebu vlasti za lično bogaćenje.

Opasno je biti saradnik Dodika

Visoki zvaničnik Ministarstva finansija SAD sinoć je u razgovoru s bh. novinarima detaljnije pojasnio šta navedene sankcije podrazumijevaju. Prema njegovim riječima, svi poslovni subjekti koji blisko sarađuju ili bi nastavili sarađivati s Miloradom Dodikom i tako doprinositi njegovom političkom (ne)djelu ili koruptivnim radnjama, sebe bi doveli u veliki poslovni rizik te bi i sami mogli snositi posljedice zbog ove saradnje.

Na metu sankcija je kao privredni subjekt dospjela Alternativna televizija iz Banja Luke, upravo jer ih je, kako je navedeno u obrazloženju, iako nije njihov vlasnik, Dodik koristio za širenje svog nacionalističkog narativa, obračun s političkim neistomišljenicima, direktno se miješao u uređivanje programa, a rečeno je i da su preko ove televizije omogućavane koruptivne radnje povezane s Dodikom.

Ovo zapravo govori da je taktika Sjedinjenih Američkih Država jednako kao i politički, ekonomski slomiti Dodika. Sada postaje opasno imati bilo kakvu vrstu saradnje s Dodikom, bilo političke ili ekonomske prirode. Ono što je izvjesno je da će nakon ovoga i mnoge države Evropske unije vjerovatno krenuti stopama Sjedinjenih Američkih Država.

Britanska ministrica vanjskih poslova Elizabet Trus (Elizabeth Truss) podržala je sankcije SAD.

- Korupcija je prijetnja slobodi, demokratiji i miru u Bosni i Hercegovini. Velika Britanija pozdravlja ciljane sankcije SAD od danas (jučer, op.a.), koje pozivaju odgovorne na odgovornost. Nastavljamo raditi sa saveznicima na podršci Bosni i Hercegovini i slobodi u regionu - napisala je Trus na Twitteru.


Lančana reakcija sankcija

Podsjetimo, Velika Britanija bila je jedna od najglasnijih država u osudi Dodikovih udara na državu te je vjerovatno pitanje dana kada će mu od ove države biti uvedene sankcije.

Iako je uvođenje sankcija na nivou EU inicirala Njemačka, pitanje je da li će Evropska unija uspjeti provesti ovakvu namjeru u djelo, s obzirom da je Mađarska otvoreno najavila da će blokirati pokušaj uvođenja sankcija. No, države EU imaju mogućnost samostalnog uvođenja sankcija.

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke, koje vodi Analena Berbok (Annalena Baerbock), već je započelo s aktivnostima na uvođenju sankcija Dodiku, a njen portparol je kazao kako Njemačka neće sarađivati s entitetom koji aktivno radi na uništenju BiH.

Jasno je da bi uskoro mogla uslijediti lančana reakcije sankcioniranja Milorada Dodika i njegovih saradnika.

To bi lidera SNSD-a moglo staviti u krajnje tešku situaciju. Sankcije država Evropske unije značile bi da bi njegova mogućnost putovanja izvan BiH bila krajnje ograničena. Naravno, evropski politički zvaničnici, a što je već neformalno na sceni, Dodika bi zaobilazili u širokom luku i obustavili bilo kakav oblik saradnje s njim.

No, najveća opasnost za Dodika i njegovo okruženje prijeti od ekonomskog dijela sankcija. Biti partner i sarađivati s Miloradom Dodikom značilo bi da dospijevate u ozbiljan rizik da vam vrata zapadnih tržišta i zapadnih kompanija ostanu zatvorena, što vodi ka ozbiljnom ugrožavanju poslovanja.

Drugim riječima, poslovno ili politički sarađivati ili na bilo koji način podržavati Milorada Dodika, automatski bi vas moglo otjerati u izolaciju, ekonomsku propast ili čak u to da i sami postanete predmet sankcija.

To bi u konačnici moglo rezultirati time da se najbliži politički partneri i poslovni saradnici okrenu protiv Milorada Dodika. Ako im je saradnja s Miloradom Dodikom bila interesno motivirana te im omogućila da ostvare unosne poslove, profite i visoke pozicije, kolike su šanse da će sada biti spremni ostvarene privilegije i interese žrtvovati zarad položaja Milorada Dodika i s njim zajedno otići u ambis?


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.