PREDSJEDNIK SE OGLASIO

Zelenski: Ukrajina je oslobodila 934 naselja

Napomenuo je da su razgovarali o temama kao što su proces članstva u Evropskoj uniji (EU), konkretni koraci EU za pomoć Ukrajini

Volodimir Zelenski. PRINTSCREEN

A. O.

21.4.2022

Ukrajina je do sada oslobodila 934 naselja od ruske vojske, a život se na ovim prostorima postepeno vraća u normalu, izjavio je u kasno u srijedu predsjednik te zemlje Volodimir Zelenski, prenosi Anadolija.

- Već su oslobođena 934 naselja. Policija je nastavila sa radom u 435 naselja. Lokalna samouprava je počela sa radom u 431 zajednici. Rad humanitarnih štabova pokrenut je u 361 naselju - rekao je Zelenski u obraćanju naciji.

Ukrajinska vlada postepeno vraća ljudima pristup medicinskim i obrazovnim uslugama i tijelima socijalne zaštite, dodao je.


Proces članstva

Osvrnuvši se na svoj sastanak s predsjednikom Evropskog vijeća Šarl Mišelom (Charlesom Michelom) u ponedjeljak u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, Zelenski je rekao da je bio sveobuhvatan i produktivan.

Napomenuo je da su razgovarali o temama kao što su proces članstva u Evropskoj uniji (EU), konkretni koraci EU za pomoć Ukrajini, posebno u pogledu odbrane, finansija i sankcija, te priprema neophodnih koraka za obnovu Ukrajine.


Jačanje sankcija

- Ovo je historijski trenutak kada možemo razviti maksimalnu brzinu u pridruživanju Evropskoj uniji. Već smo dokazali da su ukrajinske državne i javne institucije dovoljno efikasne da izdrže čak i test rata", rekao je Zelenski.

Također je najavio da je Ukrajina objavila plan za jačanje sankcija protiv Ruske Federacije, dodajući da on "predviđa ograničenja za energetski i bankarski Rusije, bankarski, izvozno-uvozne operacije, transport".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.