MANDAT OD PET GODINA

Makron ili Le Pen: Izbori u Francuskoj čiji ishod iščekuje cijela Evropa

Le Pen je tokom predizborne kampanje obećala da bi, između ostalog, uvela i zabranu hidžaba na javnim mjestima

Emmanuel Makron i Marin Le Pen. CNN

E. Ć.

24.4.2022

Na izbore će danas, osim Slovenaca, i Francuzi. Oni će izaći na drugi krug predsjedničkih izbora u kojima će birati između aktuelnog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) i njegove protukandidatkinje, ekstremne desnice Marin Le Pen (Marine).

Ko će u predsjedničku fotelju Francuske odlučit će oko 49 miliona glasača. Prema prvim procjenama, izlaznost na ovim izborima mogla bi biti oko 72 posto.

Makron je pobijedio Le Pen i prije pet godina, a njegova pobjeda, prema pisanjima svjetskih medija, očekuje se i ove godine. Prognozira se da će imati 57 posto glasova. 

Što se tiče Le Pen, ona je već dva puta gubila predsjedničke izbore. Francuski mediji ističu da će, ukoliko izgubi i ovogodišnje, ostati i bez čelne pozicije u svojoj partiji Nacionalno okupljanje.

Šta su obećali Makron i Le Pen u predizbornim kampanjama? Makron je tokom ove predizborne kampanje obećao da će, ako bude izabran, njegov novi premijer biti direktno odgovoran za klimatska pitanja. Također je obećao da bi penzije trebale biti najmanje 1.100 eura.

S druge strane, Le Pen je obećala je da bi, ako pobijedi, promijenila zakone koji reguliraju pitanje migracija i to organiziranjem referenduma o tom pitanju. Ona je obećala da bi uvela i zabranu hidžaba na javnim mjestima.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.