INOVACIJE

Venecija priprema sistem rezervacija za jednodnevna putovanja

Posjetitelji koji prenoće u Veneciji i već plaćaju takozvani turistički porez neće morati plaćati naknadu za rezervaciju

Trg Svetog Marka u Veneciji. AGENCIJE

A. O.

25.4.2022

Venecija planira uvesti probni sistem rezervacija za jednodnevne posjete središtu grada da bi se smanjile prekomjerne gužve u vrijeme kada se posjetitelji vraćaju u taj talijanski grad nakon pandemije.

Svrha sistema plaćenih rezervacija nije ograničiti broj turista u historijskom centru, nego potaknuti dio posjetitelja da grad posjećuju u manje popularno doba godine, kada će cijena rezervacije biti manja.

- Započet ćemo s eksperimentalnom fazom tokom koje rezervacije neće biti obavezne, nego opcionalne i bit će besplatne - rekao je venecijanski dužnosnik zadužen za turizam Simone Venturini.


Jednodnevni izlet

- Posjetiteljima koji dolaze na jednodnevne izlete ponudit će se da se prethodno prijave za rezervacije poticajima, poput primjerice popusta na ulaznice u muzeje - rekao je Venturini. 

Datum stupanja na snagu novog sistema objavit će se u narednim sedmicama. Sistem, na kojem se radilo godinama, postat će obavezan 2023. godine, kada će posjetitelji na jednodnevnim izletima morati platiti naknadu od tri do deset eura, ovisno o razdoblju u kojemu posjećuju centar grada.

Posjetitelji koji prenoće u Veneciji i već plaćaju takozvani turistički porez neće morati plaćati naknadu za rezervaciju.

Život u izuzetno popularnom "gradu na vodi" polako se vraća u stanje u kojemu je bio prije pandemije, kada su iz Velikog kanala nestale gondole nakon što su nestali i turisti.


Grad na vodi. AGENCIJE

Ogroman broj turista

- Ovogodišnji uskršnji praznici privukli su golem broj posjetitelja, od kojih je 100.000 prenoćilo u gradu, a 40.000 ih je stiglo na svega nekoliko sati kako bi se divili Bazilici sv. Marka ili uzdahnuli na Mostu uzdisaja - rekao je Venturini.

Ogromne brojke posjetitelja znače i duge redove ljudi koji čekaju na vožnju venecijanskim "vaporettima" ili ispred muzeja, ali i dvostruke rezervacije za hotele. Od ranije je poznato da brojni turisti zagorčavaju život malobrojnom domaćem stanovništvu koje još uvijek stanuje u povijesnom središtu.

Gradonačelnik Venecije Luidži Brugnaro (Luigi Brugnaro) je rekao da je sistem rezervacija "ispravan put za uravnoteženije upravljanje turizmom".

- Mi ćemo prvi u svijetu provesti ovaj eksperiment - napisao je na Twitteru.

Jednom kad rezervacije postanu obavezne, ulazak posjetitelja u središte grada kontrolirat će se na autobusnoj i željezničkoj stanici, dva glavna punkta kojima turisti stižu u grad, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.