SIMBOL OTPORA UKRAJINE

Pogledajte fotografije unutrašnjosti čeličane u Mariupolju

Ukrajinski dužnosnici u više su navrata pozvali Rusiju na specijalne mirovne pregovore na kojim bi se pregovaralo o evakuaciji civila i vojnika iz čeličane

S. S.

25.4.2022

Unutrašnjost Azovstala - Avaz
Unutrašnjost Azovstala - Avaz
Unutrašnjost Azovstala - Avaz
Unutrašnjost Azovstala - Avaz
Unutrašnjost Azovstala - Avaz
+1

Čeličana Azovstal u Mariupolju prije rata bila je jedna od najvećih tvornica u Europi. Međutim, danas je simbol otpora koji pružaju ukrajinske snage i puk Azov te se smatra posljednjim bastionom odbrane tog grada. Brojni stanovnici Mariupolja spas pred zračnim napadima potražili su upravo u čeličani, a vjeruje se da ih je tamo otprilike hiljadu. Međutim, niko sa sigurnošću ne zna koliko se tačno tamo ljudi nalazi. 

Ukrajinski dužnosnici u više su navrata pozvali Rusiju na specijalne mirovne pregovore na kojima bi se pregovaralo o evakuaciji civila i vojnika iz čeličane. Međutim, do sada to se nije dogodilo. Rusija je objavila u ponedjeljak ujutro da će zaustaviti napade na čeličanu od 14 sati po lokalnom vremenu kako bi omogućila evakuaciju civila. 

Napustit ćemo je s oružjem

Puk Azov objavio je fotografije života iz čeličane. Nije poznato kada su snimljene.

Simbol otpora "Ukrajinske snage spremne su napustiti tvornicu i evakuirati grad ako dobiju jamstva za siguran prolaz za vojnike i za stotine civila", kazao je kapetan Svjatoslav Palamar, zamjenik zapovjednika puka Azov u subotu za New York Times. 

- Spremni smo napustiti grad jer nije ostalo ništa što se može odbraniti. Smatramo da smo ispunili našu misiju, ali nastavit ćemo čeličanu braniti sve dok ne dobijemo naredbu za povlačenje. A ako ćemo je napustiti, napustit ćemo je s oružjem - kazao je Palamar. 

Dva mjeseca borbe

Ruski predsjednik Vladimir Putin zapovjedio je u četvrtak da se treba zaustaviti napad na čeličanu te je pozvao na blokadu. Borbe su se nastavile, što dodatno opterećuje ruske snage koje se pripremaju za nastavak ključne ofanzive u istočnoj Ukrajini. 

Odbrana čeličane i Mariupolja neočekivani su simbol otpora ukrajinskih snaga prema dosta moćnijem i brojnijem neprijatelju. Gotovo dva mjeseca relativno mali broj boraca izdržao je stalne napade s kopna, mora i zraka, cijelo vrijeme držeći odbranu zbog koje ruske snage nisu uspjele ući na teritorij tvornice, tvrde dužnosnici i vojnici. Palamar i drugi vojnici kazali su za New York Times da im ponestaje streljiva, ali ono što je još i gore, i vojnicima i civilima nedostaje hrane i vode. 

Osvajanje Mariupolja bila bi velika strateška pobjeda Rusije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.