BRITANSKA MINISTRICA

Liz Tras: Moramo osigurati da, uz Ukrajinu, i zapadni Balkan ima sposobnost da održi suverenitet i slobodu

Ona je navela da Velika Britanija mora primjeniti čvrst stav na prijetnje koje dolaze van Ukrajine

Liz Tras. Agencije

E. Ć.

28.4.2022

Šefica britanske diplomatije Liz Tras (Truss) govorila je o ratu u Ukrajini na uskršnjom banketu. Ona je istakla potrebu za zajedništvom u svijetu koji je uzrokovao rat, s posebnim naglaskom na situaciju na zapadnom Balkanu.

Tras je upozorila Kinu da bi nepoštovanje globalnih pravila prekinulo njen uspon kao supersile i rekla da bi Zapad trebao osigurati da se Tajvan može braniti. Obnavljajući svoj poziv na jačanje NATO-a, Tras je rekla da su potezi za izolaciju Rusije od svjetske privrede kao odgovor na njezinu invaziju na Ukrajinu dokazali da pristup tržištu demokratskim zemljama više nije dat.

- Države moraju igrati po pravilima. A to uključuje i Kinu - kazala je Tras. Govoreći o ratu u Ukrajini, kazala je da je to "rat svih nas".

- To je rat svih nas jer pobjeda Ukrajine je strategijski imperativ za sve nas. Teško naoružanje, tenkovi, avioni..., trebamo sve to. Neko kaže da mi ne trebamo obezbjeđivati teško oružje, u strahu od provokacija nečeg većeg, ali ja smatram da je ne poduzimanje akcije veća provokacija. Ovo je vrijeme za hrabrost, a ne za oprez - kazala je Trus.

Ona je navela da Velika Britanija mora primjeniti čvrst stav na prijetnje koje dolaze van Ukrajine. Također, istakla je da bez obzira na prijetnje Kremlja Finska i Švedska moraju postati članice NATO-a što je prije moguće.

- Naš novi pristup temelji se na tri područja: vojnoj snazi, ekonomskoj sigurnosti i dubljim globalnim savezima. 

Moramo osigurati da, uz Ukrajinu, i zapadni Balkan i zemlje poput Moldavije i Gruzije imaju otpornost i sposobnosti da održe svoj suverenitet i slobodu - istakla je Tras, te kazala kako bi Velika Britanija i svijet trebali posegnuti ka novim partnerstvima, političkim i ekonomskim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.