OGLASILA SE UREDNICA

Histerija na Putinovoj televiziji: U slučaju nuklearnog rata, mi idemo u raj

I Putin prošle sedmice prijetio osvetom Zapadu instrumentima kakve niko nema

"Ići ćemo u raj". PRINTSCREEN

Petar Stošić

28.4.2022

Ruska televizija ni nakon više od dva mjeseca od početka invazije na Ukrajinu ne posustaje s ratnohuškačkom propagandom, piše Index.hr

Dapače, od huškanja na rat do konačne pobjede nad Ukrajinom, narativ se sve više prebacuje na huškanje na treći svjetski rat protiv svih zapadnih saveznika Ukrajine, pa i pod cijenu nuklearnog rata.

U tome, kao i obično, prednjači Margarita Simonjan, glavna urednica državne televizije na engleskom Russia Today i voditeljica na glavnoj državnoj televiziji za domaću publiku, Rosija 1.



Treći svjetski rat

Džulija Dejvis (Julia Davis), novinarka američkog portala Daily Beast, koja i inače prati ruske medije i na Twitteru redovito objavljuje isječke s najbizarnijim primjerima ratne propagande, objavila je tako u srijedu isječak na kojem Simonjan i njen suvoditelj Vladimir Solovjov zaključuju da je i nuklearni armagedon prihvatljiv jer će Rusi, kao pravednička i bogobojazna strana u ratu, ići u raj.

- Ovo je treći svjetski rat, više nije samo specijalna operacija, s 40 zemalja protiv nas. Objavili su rat - ustvrdila je još jedna voditeljica emisije 60 minuta, Olga Skabejeva, prenosi Davis za Daily Beast.

Politolog Mihajlo Markelov izjavio je da predstavnici tih 40 različitih zemalja su današnji kolektivni Hitler. 

- Apsolutno ste u pravu kad kažete da smo de facto u trećem svjetskom ratu - kazao je Markelov.


Dodala je kako je proglašen rat protiv njih.

- Šta mi više čekamo? Morat ćemo provesti "specijalnu operaciju" da demilitariziramo NATO, a to možda neće biti lako - objasnila je Simonjan svojim gostima u kasnijoj emisiji Večer s Vladimirom Solovjevim, bez vidne ironije.

"Gadovi bez morala"

- Ako oni odluče podržati Ukrajinu – iako im je (ruski ministar vanjskih poslova) Sergej Lavrov rekao da bi to moglo dovesti do trećeg svjetskog rata – ništa ih neće zaustaviti. Odlučili su igrati na veliko. Ovo su gadovi bez morala - kazao je Solovjov-

Zatim je Simonjan poentirala u apokaliptičnom tonu.

- Ili ćemo izgubiti u Ukrajini ili će treći svjetski rat započeti. Mislim da je treći svjetski rat realističniji (ishod). Poznavajući nas, poznavajući našeg vođu, Vladimira Vladimiroviča Putina, najnevjerojatniji ishod, da će sve ovo završiti nuklearnim udarom, čini mi se vjerojatniji nego drugi scenarij - kazala je Simonjan.

I Putin prošle sedmice prijetio osvetom Zapadu instrumentima kakve niko nema.


Miješanje u konflikt

Sve je ovo, naravno, u skladu s prijetećom i apokaliptičnom retorikom samog Putina, koji je u srijedu, bijesan zbog slanja vojne pomoći sa Zapada u Ukrajinu, izjavio da će se Rusija munjevito osvetiti svim zemljama koje se pokušaju umiješati u konflikt i to instrumentima kakve niko nema.

- Za odgovor su nam na raspolaganju instrumenti kakvima se nitko ne može pohvaliti. Mi se njima nećemo hvaliti, nego ćemo ih koristiti bude li potrebno - rekao je Putin.

Na šta je tačno aludirao, ne možemo sa sigurnošću reći, ali vrijedi podsjetiti da je vrlo sličnu sintagmu iskoristio kad se prošli tjedan hvalio novim interkontinentalnim balističkim projektilom Sarmat (koji NATO naziva Sotona 2) nakon njegovog uspješnog testiranja.

- Novi kompleks ima najviše taktičke i tehničke karakteristike i sposoban je nadvladati sva moderna sredstva proturaketne obrane. Nema sličnih u svijetu i neće ih biti još dugo - rekao je Putin nakon lansiranja. Ovaj projektil, dakako, može nositi nuklearne bojeve glave. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.