"LAŽNI REFERENDUMI"

SAD optužuju Rusiju za pokušaj svrgavanja demokratije u Ukrajini

Nove strukture upravljanja trebale su biti uspostavljene na "oslobođenim" teritorijama pod ruskom kontrolom, rekao je američki ambasador Majkl Karpenter

Kremlj možda priprema "lažne referendume". AFP

H. J. I.

28.4.2022

Sjedinjene Američke Države optužile su u četvrtak Rusiju da planira zaobići demokratske procese u Ukrajini i svrgnuti vladu i lokalne vlasti. 


Nove strukture upravljanja

- Imamo informacije da Rusija planira dalju invaziju na Ukrajinu koja uključuje prisilnu kapitulaciju ukrajinske demokratski izabrane vlade, uključujući raspuštanje svih lokalnih općinskih vlasti u Ukrajini - rekao je američki ambasador Majkl Karpenter (Michael Carpenter) u obraćanju OSCE-u.

- Nove strukture upravljanja trebale su biti uspostavljene na "oslobođenim" teritorijama pod ruskom kontrolom - dodao je u govoru objavljenom na internetu.

Ne pružajući dokaze, rekao je da ruski zvaničnici i promoskovski pobunjenici rade na novoj vladi i novom ustavu. Planiranje je uključivalo "moratorijum koji legitimnim ukrajinskim liderima i onima koji podržavaju legitimnu vladu Ukrajine nije omogućeno imenovanje na bilo kakve rukovodeće pozicije".


Južna i istočna Ukrajina

On je rekao da Kremlj možda priprema "lažne referendume" u područjima južne i istočne Ukrajine koje je zauzeo od početka invazije 24. februara u pokušaju da legitimizira svoju vojnu akciju i uspostavi kontrolu nad ovim područjima.

Rusija navodi da je njena "specijalna vojna operacija" osmišljena da demilitarizira svog susjeda i ukloni fašiste s vlasti.

Prošle sedmice ruski general je rekao da Moskva želi da preuzme punu kontrolu nad južnom Ukrajinom, uprkos prethodnim tvrdnjama da nema teritorijalnih ambicija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.