STATISTIKA

UN: U 2021. godini stradalo više od 3.000 migranata koji su pokušali preći u Evropu

Zabrinjavajuće je i to što je od ove godine preminulo ili nestalo još 478 osoba, rekla je Mantu

Migranti prelazili u Evropu. ANADOLIJA / ILUSTRACIJA

A. O. / Anadolija

29.4.2022

Ujedinjene nacije (UN) saopćile su kako je prošle godine smrtno stradalo ili nestalo više od 3.000 neprijavljenih migranata koji su pokušali preko Sredozemlja i Atlantskog okeana doći do Evrope, javlja Anadolija.

Glasnogovornica Visokog komesarijata za izbjeglice (UNHCR) Šabia Mantu (Shabia Mantoo) s konferencije za medije Ureda UN-a u Ženevi uputila je hitan poziv na djelovanje kako bi se spriječilo stradanje izbjeglica i azilanata koji na kopnu i moru kreću na opasna putovanja.


Smrtno stradali

Mantu je kazala kako je 2021. godine smrtno stradalo ili nestalo više od 3.000 migranata koji su pokušali preći centralne i zapadne dijelove Sredozemlja i Atlantski okean.

Kazala je kako su prošle godine u Sredozemlju stradala ili nestala 1.924 migranta, a na ruti na sjeverozapadu Afrike prema Kanarskim otocima 1.153.

- Za obje rute 2020. godine broj stradalih bio je 1.544. Zabrinjavajuće je i to što je od ove godine preminulo ili nestalo još 478 osoba - rekla je Mantu.


Prema njenim riječima, do smrtnih slučajeva dolazi na gumenim čamcima koji su pretrpani i neuslovni za takvu vrstu plovidbe, nakon čega često dolazi do potonuća ili ispuhavanja što dovodi do stradanja ljudi koji se u njima nalaze.

Mantoo je pozvala na obezbjeđivanje fonda od 163,5 miliona dolara kako bi se pomoglo u zaštiti migranta i pružanju alternative za njih, ali i sprečavanja da postanu žrtve krijumčara ljudi. Ovaj fond bi bio korišten u 25 zemalja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.