AKCIJA DUGO PLANIRANA

Britanci najavljuju jedan od najvećih manevara u istočnoj Evropi od hladnog rata

Obim raspoređivanja, praćen profesionalizmom, treniranje i agilnost britanske vojske, spriječit će agresiju onako kako nije viđeno u Evropi u ovom vijeku

Oko 8.000 britanskih vojnika učestvovat će u vježbama. Agencije

A. Č.

30.4.2022

Oko 8.000 britanskih vojnika učestvovat će u vježbama širom istočne Evrope za borbu protiv ruske agresije, u jednom od najvećih manevara od hladnog rata.

Ovog ljeta bit će raspoređene desetine tenkova od Finske do Sjeverne Makedonije, uz desetine hiljada vojnika iz NATO i Zajedničkih ekspedicionih snaga alijanse, koje uključuju i Finsku i Švedsku, prenosi Guardian.

Britansko ministarstvo odbrane je saopćilo da je akcija dugo planirana i naknadno pojačana kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu krajem februara.


“Munjeviti” odgovor

Komandant kopnene vojske, general-pukovnik Ralph Wooddisse je poručio da će Britanija dati znatan doprinos odbrani Evrope i ograničavanju ruske agresije.

- Serija vježbi britanske vojske je od fundamentalnog značaja i za jedno i za drugo. Obim raspoređivanja, praćen profesionalizmom, treniranje i agilnost britanske vojske, spriječit će agresiju onako kako nije viđeno u Evropi u ovom vijeku - kazao je Wooddisse.

Obavještenje Britanije o velikim manevrima širom Evrope dolazi pošto je ruski predsjednik Vladimir Putin povisio izglede o napadima na zapadne mete, upozorivši na “munjeviti” odgovor ako Zapad interveniše u Ukrajini, podsjeća Guardian.


Operacija Jež

Operacija, nazvana Jež, počet će u maju i uključit će britanske vojnike stacionirane na estonsko-letonskoj granici, zajedno sa 18.000 NATO trupa, uključujući i francuske i danske vojnike, koji su dio pojačanog prisustva NATO, predvođenog Britanijom.

Britanija je ove sedmice povećala pritisak na saveznike da ojačaju pomoć Ukrajini. Šefica britanske diplomatije Lis Truss pozvala je na “udvostručivanje” pomoći u srijedu uvečer, uključujući dalje snabdijevanje teškim naoružanjem, kao i da saveznici insistiraju da ruske snage u potpunosti napuste ukrajinsku teritoriju, i da se zemlja vrati na granice od prije 2014. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.