ČAK ŠUMER

Šef demokrata u Senatu SAD-a: Prodajom imovine ruskih oligarha pomoći ćemo Ukrajini

Šumer je kazao da bi odredbe koje se dodaju pojednostavile zapljenu imovine u vlasništvu oligarha u SAD-u te ubrzale reviziju na Saveznom sudu, prema zahtjevu Bijele kuće

Čak Šumer: Prodajom imovine ruskih oligarha pomoći ćemo Ukrajini. AFP

S. S. / Hina

1.5.2022

Vođa demokrata u Senatu SAD-a Čak Šumer (Chuck Schumer) kazao je da će ispuniti zahtjev Bajdenove (Biden) administracije o dodavanju odredbe u paket pomoći Ukrajini, koji iznosi 33 milijarde dolara, kako bi se omogućilo SAD-u da iskoristi imovinu ruskih oligarha te novac od njene prodaje direktno pošalje Ukrajini.

- Ukrajini je svaka pomoć dobrodošla te istovremeno nama trebaju sva sredstva koja možemo dobiti kako bismo Ukrajini pružili potrebnu pomoć - kazao je Šumer na konferenciji za medije u Njujorku.

Pojednostavljena zaplijena imovine

Predsjednik Džo Biden (Joe Biden) zatražio je u četvrtak od Kongresa da odobri 33 milijarde dolara pomoći Kijevu, što će drastično povećati američko financiranje Ukrajine više od dva mjeseca nakon što je Rusija napala.

Njegova je administracija također zatražila od zakonodavaca da dodaju odredbe kojima bi se zaplijenilo još imovine koja bi se prodala te dobijeni novac poslao Ukrajini.

Šumer je kazao da bi odredbe koje se dodaju pojednostavile zapljenu imovine u vlasništvu oligarha u SAD-u te ubrzale reviziju na Saveznom sudu, prema zahtjevu Bijele kuće. 

Nepošteno stečeno bogatstvo

Odredbe bi također krivičnim djelom učinile svjesno posjedovanje prihoda dobijenih "korumpiranim poslovanjem" s ruskom vladom, kazao je.

- Vrijeme je da se sankcionirani ruski oligarsi počnu smatrati odgovornima za nepošteno stečeno bogatstvo - kazao je Šumer.

Američki Zastupnički dom podržao je davanje više ovlasti administraciji u svrhu pogađanja oligarha koji profitiraju zbog povezanosti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kad je u srijedu odobrio neobavezujuću legislativu. Finansiranje u iznosu od 33 milijarde američkih dolara za Ukrajinu, za koje su zakonodavci kazali da ga žele brzo odobriti, iskoristit će se kako bi Ukrajinu opremili oružjem, municijom i drugim vrstama vojne pomoći te za direktnu ekonomsku i humanitarnu pomoć.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.