NOVAJA GAZETA

Ruske novine na kioscima u Latviji: Nisu nas uspjeli zatvoriti

Kiril Martinov, bivši zamjenik Dmitrija Muratova, direktor je lista koji izlazi na ruskom i na latvijskom jeziku, a na kioscima će se pojaviti u petak

Novaja Gazet Evropa na tržištu u Latviji. Novaja Gazeta

E. Ć.

8.5.2022

Pilot izdanje novog ruskog nezavisnog dnevnog lista stigao je na kioske u Latviji i za Dan pobjede u Rusiji, 9. maja svjedočit će da Moskva nije uspjela ušutkati neovisno novinarstvo. 

Inače, novi neovisni dnevni list su pokrenuli novinari iz opocizionog lista "Novaja Gazeta", čiji je glavni urednik Dmitrij Muratov, dobitnik Nobelove nagrade za mir. 

Inače "Novaja Gazeta" je krajem marta saopćila da neće izlaziti u Rusiji, ni u printanom, ni u onlajn izdanju dok se ne završi sukob u Ukrajini. Ovaj list iznosi svoje neovisno stajalište o ratu u Ukrajini i o događajima u Rusiji.

Kiril Martinov, bivši zamjenik Dmitrija Muratova, direktor je lista koji izlazi na ruskom i na latvijskom jeziku, a na kioscima će se pojaviti u petak.

- Kada ruska propaganda pretvori 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom u svoj dan, Novaja Gazeta će na kioscima biti znak koji svjedoči da nas nisu uspjeli zatvoriti - poručio je Martinov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.