NAFTALI BENET

Izraelski premijer: Iran je napravio priču i sakrio dokaze kako bi izbjegao nuklearnu istragu

Držim dokaze vaših laži upravo ovdje u svojim rukama, rekao je Benet

Naftali Benet. TWITTER

A. O.

31.5.2022

Izraelski premijer Naftali Benet (Bennett) danas je održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o iranskim odkumentima, a koji ukazuju na to da je Iran skrivao stvarnu nuklearnu aktivnost od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

- Iran je napravio priču i sakrio dokaze kako bi izbjegao nuklearnu istragu. Širimo laži? Hajde da vidimo. Držim dokaze vaših laži upravo ovdje u svojim rukama - rekao je Benet.




Koristili informacije

Benet je rekao da dokumenti koje je izraelska obavještajna agencija "Mossad" prokrijumčarila iz Irana 2018. godine pokazuju kako je Iran koristio informacije iz ukradenih povjerljivih dokumenata IAEA-e i to iz perioda 2005. godine kako bi uvjerio ovu agenciju da ne provodi tajne nuklearne aktivnosti. Nakon toga, pojasnio je šta zapravo predstavlja stotine stranica iranskih dokumenata.

- Vidite, nakon što je Iran ukrao povjerljive dokumente iz Atomske agencije UN-a, iskoristili su te informacije kako bi shvatili šta zapravo atomska agencija traži, a zatim su kreirali priču i sakrili dokaze. Kako sve to znamo? Pa zato što smo se dočepali iranskog plana prevare prije nekoliko godina. Upravo je ovdje u mojim rukama. Dokumenti su na perzijskom jeziku, stotine stranica je označeno pečatom iranskog ministarstva - pojasnio je.

Također, Benet je rekao kako na nekim dokumentima postoje i pisane bilješke visokorangiranih iranskih zvaničnika, pa čak i tadašnjeg ministra odbrane Mohsena Fahrizadeha.

- Iran je lagao svijetu, Iran ponovo laže svijet sada. Svijet mora obezbijediti da se Iran ne izvuče iz ovoga bez ikakvih posljedica - poručio je.


Veće od granice

Podsjetimo, IAEA se oglasila u ponedjeljak te su istakli kako je Iran akumulirao 43 kilograma uranija obogaćenog za 60 posto čime je povećao zalihe koje su ranije iznosile 20 kilograma.

- Bez ograničenja, Iran je uskladištio 43 kilograma 60 posto obogaćenog uranija. To je povećanje od 30 posto u posljednja tri mjeseca - navodi se u izvještaju.

Zapadni mediji također su naveli kako su zalihe obogaćenog uranija u Iranu sada 18 puta veće od granice koja je postavljena 2015. godine.

Do 15. maja 2022. godine Iran je raspolagao sa preko 3,8 hiljada kilograma obogaćenog uranija. Istovremeno, Iran nastavlja da obogaćuje uranij do nivoa koji premašuje granicu od 3,67 posto koja je predviđena prvobitnim sporazumom, prenosi Interfax.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.