UKRAJINSKI MINISTAR

Kuleba: Makron treba posjetiti Kijev prije kraja francuskog predsjedanja EU

Poći ću na to putovanje kada bude vrijeme za to i kad se steknu uvjeti, rekao je Makron

Dmitro Kuleba i Emanuel Makron. AGENCIJE

A. O.

31.5.2022

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba (Dmytro) izrazio je želju da predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) posjeti Kijev prije kraja francuskog predsjedanja EU 30. juna.

- Dobro je došao, bez obzira kad. Bilo bi dobro da Makron dođe tijekom francuskog predsjedanja EU, a najbolje bi bilo da dođe s dodatnim isporukama oružja Ukrajini, to bi bila najvrjednija pomoć koju možemo dobiti od Francuske - istaknuo je Kuleba u razgovoru za francusku mrežu LCI.



Posjeta prije invazije

Makron je posjetio Moskvu i Kijev 7. i 8. februara, prije početka ruske invazije 24. februarai nakon toga nije ponovno došao u Ukrajinu. 

Uz to, on je među rijetkim evropskim predsjednicima koji redovno kontaktira s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Neki evropski lideri,poput britanskog premijer Borisa Džonsona (Johnson) i kanadskog Džastina Truda (Justin Trudeau), posjetili su Kijev od početka sukoba.


Najavljivao posjetu

Francuska do 30. juna predsjeda Evropskom unijom, ali predsjednik Makron redovno ističe da će posjetiti Kijev "kad za to bude vrijeme".

- Poći ću na to putovanje kada bude vrijeme za to i kad se steknu uvjeti - rekao je i u utorak navečer.

- Francuska ministrica vanjskih poslova Ketrin Kolonja (Catherine Colonna) boravila je u ponedjeljak u Kijevu, što je prvi posjet nekog francuskog predstavnika od početka ruske invazije, a posjet francuskog predsjednika je "na dnevnom redu - rekao je Kuleba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.