ODOLIJEVA SANKCIJAMA

Megajahta ruskog oligarha, teškog oko 23,5 milijardi dolara, sklonjena u mirnom zaljevu UAE

Motorna jahta pod imenom "A" pripada Andreju Meljničenku, koji je pod sankcijama EU

Jedna od najvećih jahti na svijetu. AP

N. Aj.

1.6.2022

U pustinjskom, najsjevernijem emiratu, jednom od sedam Ujedinjenih Arapskih Emirata, usidrena je u mirnoj luci jedna od najvećih jahti na svijetu i do sada je uspjela izbjeći sudbinu drugih luksuznih plovila povezanih sa ruskim oligarsima koji su pod sankcijama, piše AP.

Prikaz raskošnog bogatstva je zapanjujući kada uzmemo u obzir da se radi o možda najsiromašnijem emiratu UAE, koji se nalazi samo 90 minuta vožnje od blistavih nebodera Dubaija.

Ali prisustvo motorne jahte pod inicijalom "A" duge 118 metara u zaljevu Ras al-Kaimah također ukazuje na neutralni status UAE kada se radi o ruskom ratu protiv Ukrajine, jer ova zaljevska zemlja i dalje je magnet za ruski novac, a njen glavni grad bogat naftom vidi Moskvu kao ključnog partnera OPEC-a.


Izbjegavaju otvorenu kritiku rata

Otkako su ruski tenkovi ušli u Ukrajinu, sedam šeika Emirata ponudilo je utočište Rusima, kako onima koji očajavaju i brinu za budućnost svoje zemlje, tako i megabogatima zabrinutim zbog zapadnih sankcija.

Dok je veći dio svijeta uveo sankcije ruskim institucijama i saveznicima predsjednika Vladimira Putina, Emirati nisu. Također izbjegavaju otvorenu kritiku rata, koji vladini izvještaji i dalje nazivaju "ukrajinskom krizom".

Motorna jahta pod imenom "A" pripada Andreju Meljničenku, oligarhu koji je težak oko 23,5 milijardi dolara, prema Forbesu.

Između ostalog, bio je vlasnik proizvođača đubriva Eurochem i SUEK-a, jedne od najvećih svjetskih kompanija za proizvodnju uglja.

Član najužeg kriga Vladimira Putina


Evropska unija je u martu uključila Meljničenka na listu sankcija poslovnim liderima i drugima koji su opisani kao bliski Putinu. U sankcijama EU je navedeno da je prisustvovao sastanku 24. februara koji je Putin održao na dan invazije.

- Činjenica da je pozvan da prisustvuje ovom sastanku pokazuje da je član najužeg kruga Vladimira Putina i da podržava ili sprovodi akcije ili politike koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, kao i stabilnost i sigurnost u Ukrajini - saopćila je tada EU.

Meljničenko je dao ostavku na korporativne pozicije koje je obavljao u dvije velike kompanije, navodi se u saopćenjima tih kompanija. Međutim, on je kritizirao sankcije Zapada i negirao da je blizak Putinu.


Jahta vrijedna 300 miliona dolara

Meljničenko nije bio dostupan za komentar preko njegovih savjetnika.

Vlasti u Italiji već su zaplijenile jedan od njegovih brodova — jedrilicu pod imenom "A" vrijednu 600 miliona dolara. Francuska, Španija i Britanija također su pokušale zaplijeniti superjahte povezane s ruskim oligarsima kao dio šireg globalnog nastojanja da se izvrši pritisak na Putina i na osobe bliske njemu.

Ali motorna jahta vrijedna 300 miliona dolara i dalje odolijeva sankcijama. Na njoj se u utorak vijorila zastava Emirata kada su novinari Associated Pressa snimili brod.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.