TURSKI PREDSJEDNIK

Erdoan ogorčen na Grčku: Stalno nam pravite predstave sa svojim avionima

Tenzije su ponovo buknule prošle sedmice kada je Erdoan rekao da grčki premijer više ne postoji za njega

Redžep Tajip Erdoan i Kirijakis Micotakis. AGENCIJE

A. O. / Reuters

1.6.2022

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) danas je kazao da obustavljaju pregovore sa Grčkom, a dijelom i zbog spora sa grčkim premijerom Kirijakisom Micotakisom (Kyriakos Mitsotakis) i onoga što Ankara naziva kršenjem vazdušnog prostora.

Erdogan je u parlamentu poručio da je Turska otkazala platformu bilateralne saradnje, nazvanu Strateški savjet na visokom nivou, sa Grčkom i dodao da Ankara želi spoljnu politiku koja „ima jak karakter“, prenosi agencija Reuters.

Prošle godine, poslije petogodišnje pauze, dvije članice NATO-a nastavile su razgovore o rješavanju problema u Sredozemnom moru i drugim bilateralnim pitanjima.


Spor oko vazdušnog prostora

- Stalno nam pravite predstave sa svojim avionima - rekao je Erdoan, misleći na spor oko vazdušnog prostora oko ostrva u Egejskom moru.

Upozorio je Grčku da ne pokušava da se igra sa Turskom.

- Umorit ćete se i zaglavit ćete na putu. Mi više ne vodimo bilateralne razgovore sa vama - rekao je on.

Zemlje su dugo bile u sukobu oko niza pitanja kao što su pomorske granice, preklapanja potraživanja oko njihovih kontinentalnih pojaseva, vazdušnog prostora, migranata i etnički podijeljenog Kipra, podsjeća britanska agencija.

Tenzije su ponovo buknule prošle sedmice kada je Erdoan rekao da grčki premijer više ne postoji za njega, optužujući ga da pokušava da blokira prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj tokom posjete Sjedinjenim Državama.


Agresivnost Turske

Nakon samita lidera Evropske unije, Micotakis se jučer obratio novinarima kazavši da je obavijestio svoje kolege iz EU o “agresivnosti” Turske i “provokacijama koje ne mogu da tolerišu Grčka ili EU”.

Erdogan je poručio i da će Turska osloboditi sirijske oblasti Tal Rifat i Manbidž od terorista i da će se njene planirane vojne operacije postepeno nastaviti u drugim dijelovima sjeverne Sirije.

Njegovi komentari, u govoru poslanicima iz njegove vladajuće partije, uslijedili su nedjelju dana nakon što je obećao novi vojni upad na južnu granicu Turske, koja je na meti milicije sirijskih Kurda koju podržavaju SAD, a koju Ankara smatra terorističkom grupom, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.