"FAZA KAPITULACIJE"

Krah na svjetskim tržištima: Većina indeksa zabilježila oštar pad

Dow Jones Industrial Average pao je za 740 bodova, ili oko 2,3 posto, S&P 500 je pao za 3,1 posto, a Nasdaq Composite za 3,9 posto

S&P 500 je u ponedjeljak dosegao novu najnižu vrijednosti ove godine. Ilustracija

H. J. I.

14.6.2022

Nakon otvorenja njujorške burze u ponedjeljak, većina burzovnih indeksa zabilježila je oštar pad, gurajući S&P 500 na najniži nivo ove godine. Stručnjaci navode da su strahovi od recesije rasli uoči ključnog sastanka Federalnih rezervi ove sedmice.

Dow Jones Industrial Average pao je za 740 bodova, ili oko 2,3 posto, S&P 500 je pao za 3,1 posto, a Nasdaq Composite za 3,9 posto. 

Potez je uslijedio nakon što su ulagači u petak nastavili probavljati najnoviji izvještaj o inflaciji i pripremali se da Fed podigne kamatne stope kasnije tokom sedmice.

- To mi govori da postoji štrajk kupaca i da imate ljude koji očito prodaju, ali niko ne ulazi u kupnju - rekao je Kit Lerner (Keith), direktor ulaganja u Truist-u.

S&P 500 je u ponedjeljak dosegao novu najnižu vrijednosti ove godine i najniži nivo od marta 2021. Referentna vrijednost je više od 20 posto u odnosu na rekord.

Ovi potezi mogli bi ukazivati ​​na to da mnogi ulagači ostvaruju dobit ili repozicioniraju svoje portfelje i mogu signalizirati da su tržišta u "fazi kapitulacije", rekao je Džef Kilburg (Jeff), glavni investicijski direktor Sanctuary Wealtha, piše CNBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.