BIH

Miljević: Posljedica po BiH će biti ako se nastavi pad

Ponedjeljak bio crni dan za berzu

Piše: Al. Ti.

7.2.2018

Industrijski indeks Dau Džons na njujorškoj berzi imao je u ponedjeljak najveći dnevni pad od svjetske finansijske krize 2008. godine. Dau Džons pao je za skoro 1.600 poena, što je najveći pad u poenima u historiji tokom jednog dana trgovanja.

Veliki rast

Do pada vrijednosti dionice došlo je jer su investitori u SAD zabrinuti zbog mogućeg rasta kamatnih stopa i inflacije, nakon što je došlo do rasta plaća. Iako se strahovalo od toga da je ovo početak nove globalne krize, svjetski stručnjaci tvrde da je zapravo riječ tek o korekcijama cijena dionica koje su bile previsoke.

Jedan od vodećih ekonomskih analitičara u BiH Damir Miljević u izjavi za "Dnevni avaz" kazao je da je do pada indeksa došlo zbog straha od inflacije.

- Američka ekonomija vrlo je uspješna, pa se očekuje da će zbog povećanja potražnje doći do inflacije. S druge strane, očekuje se da kamatne stope počnu rasti, pa je to dovelo do toga da su se investitori uplašili - kazao je Miljević.

Istakao je da je činjenica da je rast američkih berzi u posljednjih nekoliko godina bio mnogo veći nego što bi to rast ekonomije obećavao.


Miljević: U ovakvoj situaciji stradaju mali investitori. Miljević: U ovakvoj situaciji stradaju mali investitori

- Očito je da imamo klasičnu situaciju u kojoj se mnogo riskira novcem na berzama radi brze zarade, da bi se onda, kada dođu ovakve situacije, odnosno slomovi berzi, tražili neki čisto ekonomski razlozi - rekao je Miljević i dodao da je berza SAD jedna velika kladionica na buduća dešavanja.

Dodao je da, nažalost, u takvoj situaciji nastradaju oni koji posljednji reagiraju i mali investitori. Na upit postoji li zbog ovog kraha opasnost i po Bosnu i Hercegovinu, Miljević je istakao da trenutno ne postoji skoro nikakva opasnost.

Kamatne stope

- Ako se pad nastavi, jedino što se može desiti jeste da dođe do usporavanja svjetskih ekonomija. To će imati utjecaja na BiH s obzirom na to da, ako evropske ekonomije uspore, onda će i se to odraziti i na našu zemlju kada je u pitanju vanjskotrgovinska razmjena koja sada dobro ide. Ipak, ako stvarno dođe do rasta kamatnih stopa, onda će to svakako imati posljedice po bh. ekonomiju, jer ova zemlja živi od kredita. Svaki rast kamatnih stopa direktno pogađa BiH - zaključuje Miljević.

Lančana reakcija u Aziji i Evropi 

Nakon velikog pada u ponedjeljak, jučer je bio veoma nestabilan dan na američkom tržištu. Indeksi su najprije potonuli za dva procenta na otvaranju trgovanja, da bi potom njihova vrijednost porasla. No, kasnije su ponovo potonuli.

Dešavanja u SAD izazvala su domino-reakciju širom svijeta. Na evropskim berzama zabilježeni su veliki gubici na početku trgovanja, ali su se indeksi tokom dana oporavili. Japanski indeks Nikei 225 izgubio je 4,7 posto vrijednosti, a slično su prošli i drugi azijski indeksi.

Tržište nije povezano

Tržište kapitala u BiH nije u tolikoj mjeri povezano s međunarodnim tržištima da bi se efekti pada svjetskih berzi osjetili i ovdje, ali utjecaj na ekonomiju BiH nije moguće isključiti ako se ponovi scenarij iz 2007/08., rečeno je Feni iz Sarajevske berze.

Naglašavaju da mnogo toga ovisi o dešavanjima na tržištima u sljedećim danima i o reakcijama odgovornih, prvenstveno američkih Federalni rezervi i Evropske centralne banke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.