IZGUBLJENI DOBICI

Veliki pad Wall streeta, šta je razlog

Nasdak indeks je potonuo 1,68 posto, na 11.910 poena.

Vol Strit (Wall street) je pao. AP Photo / Seth Wenig

A. O.

9.2.2023

Većinu svojih dobitaka od prethodnog dana, na najvećoj svjetskoj berzi u Njujorku (New York) berzanski indeksi su jučer izgubili većinu svojih dobitaka.

Pad indeksa

To se dogodilo jer je entuzijazam investitora za kamatne stope i inflaciju jenjavao, te je tako Dau Džons izgubio 0,61 posto i pao na 33.949 poena, dok je najpoznatiji indeks S&P 500 - pao 1,11 posto, na 4.117 poena.

Nasdak indeks je potonuo 1,68 posto, na 11.910 poena.

Snažan rast 

Ovi indeksi, dan ranije, 7. februara su snažno porasli jer je predsednik FED-a, Džerom Pauel (Jerome Powell), rekao da inflacija počinje da jenjava, ali da će borba protiv recesije biti duga i da bi kamate mogle da porastu više nego što tržište očekuje.

To što je rekao nije nikakva novina, a investitore je ohrabrilo to što Pauel "nije bio oštriji u svojoj retorici", s obzirom na nedavno objavljen izvještaj o zapošljavanju u SAD.

Do ublažavanja inflacije došlo je prethodnih mjeseci, a to je navelo investitore da zaključe kako će FED uskoro prekinuti ciklus povećanja kamatnih stopa, koji traje od marta prošle godine. Mada, treba napomenuti da najmoćnije tehnološke firme već neko vrijeme "gube" bitku sa troškovima i krizom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.