IZVJEŠTAJ

Britanski obavještajci: Duma započela proces uvođenja 20 godina zatvora za Ruse koji se bore protiv Rusije

Skepticizam prema ratu je vjerovatno posebno jak među ruskom poslovnom elitom i zajednicom oligarha

Ruski tenk. AGENCIJE

A. O.

17.6.2022

Tokom posljednja 24 sata, ruske snage su vjerovatno nastavile s pokušajima da povrate zamah na osovini Popasna, sa koje nastoje da opkoli Severodonjeck sa juga, navode iz Ministarstva odbrane Velike Britanije.

U Rusiji je rat ubrzao dugoročnu putanju države prema autoritarizmu. Proteklih sedmica Duma je započela proces uvođenja 20 godina zatvora za Ruse koji se bore protiv Ruske Federacije.

Govor protiv invazije također je kriminaliziran.

Unatoč tome što većina Rusa anketarima kaže da podržavaju takozvanu "specijalnu vojnu operaciju", kako je Rusi i Putin nazivaju, elementi stanovništva aktivno i pasivno pokazuju svoje protivljenje.

"Legija Sloboda za Rusiju", regrutovana od Rusa, gotovo je sigurno bila raspoređena u borbama zajedno s ukrajinskom vojskom. Neki visoki ruski zvaničnici vrlo su vjerovatno ostali skrajnuti nakon što su kritikovali rat.

Skepticizam prema ratu je vjerovatno posebno jak među ruskom poslovnom elitom i zajednicom oligarha. Zahtjevi za migraciju pokazuju da 15.000 ruskih milionera (u američkim dolarima) vjerovatno već pokušava napustiti zemlju.

Motivacije vrlo vjerovatno uključuju i lično protivljenje invaziji i namjeru da se izbjegne finansijski uticaj sankcija nametnutih Rusiji. Ako se ovaj egzodus nastavi, vjerovatno će pogoršati dugoročnu štetu koju je rat nanio ruskoj ekonomiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.