BRAZIL

Policija uhapsila osam osoba povezanih sa smrću britanskog novinara

Petero osumnjičenih navodno pomoglo sakriti tijelo

Ranije je uhapšeno troje ljudi. Agencije

A. Č.

20.6.2022

Brazilska policija saopćila je da je osam osoba osumnjičeno je za ubojstvo britanskog novinara Doma Filipsa (Dom Phillips) i stručnjaka za Brazil Brune Pereire. 

Ranije je uhapšeno troje ljudi, no sada je identificirano još pet osoba koje su navodno pomagale sakriti tijela, prenosi BBC.

Filips i Pereira nestali su 5. maja tokom poslovnog putovanja u udaljenoj dolini Javari na krajnjem zapadu Brazila. Njihova tijela identificirana su u petak nakon što je jedan od pritvorenih osumnjičenika Amarildo da Costa de Oliveira navodno priznao da je zakopao njihove posmrtne ostatke.

Predao se policiji

Također, policiju je odveo do mjesta duboko u prašumi gdje su i pronađeni posmrtni ostaci novinara i njegovog saputnika. Uhapšen je i njegov brat Oseney da Costa de Oliveira, ali on negira bilo kakvu umiješanost u ubistvo. 

U subotu je uhapšen osumnjičeni Jeferson da Silva Lima koji je prvo pobjegao, ali se kasnije predao policiji.

Brazilski list O Globo izvještava da je petero novih osumnjičenika navodno pomoglo u skrivanju tijela u teško dostupnom području koje policija vjerojatno ne bi pronašla bez uputa osumnjičenog Costa de Oliveire. Policija nije iznijela imena novih osumnjičenih kao ni detalje o njima.

Policija je u subotu priopćila da je na Phillipsa i Pereiru pucano iz lovačke puške te da je novinar upucan jednom, a brazilski stručnjak tri puta. Dom Phillips pisao je za Guardian, a u Brazil je otišao istraživati za knjigu o regiji Amazone. Pereira je bio s njim zbog svog opsežnog znanja o brazilskim autohtonim zajednicama, a već je jednom i bio Phillipsov vodič i kontakt.


Prijetnje smrću

Područje je također poznato po ilegalnom ribolovu, rudarstvu, sječi drva i trgovini drogom.

Poznato je da se ondje događaju nasilni sukobi između različitih kriminalnih skupina, vladinih agenata i autohtonog stanovništva, a navodno su ih dokumentirali Phillips i Pereira. 

Grupe za ljudska prava kažu da je Pereira primio prijetnje smrću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.