SAMIT U BRISELU

Rama: EU je postala instrument za pojedinačne članice da stopiraju nešto

Premijer Albanije Edi Rama izrazio je razočaranje odnosom Evropske unije prema evropskim integracijama regiona, navodeći da nije samo Bugarska problem, već to što se EU umorila od proširenja

Edi Rama: Priča sa Bugarskom je sramota. SCREENSHOT

S. S.

23.6.2022

Nakon samita u Briselu, gdje BiH nije dobila kandidatski status, Albanija i Sjeverna Makedonija nisu dobile datum za početak pregovora o članstvu, a Kosovo nije dobilo viznu liberalizaciju, medijima su se obratili premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Sjeverne Makedonije  Dimitar Kovačevski.

Premijer Albanije Edi Rama izrazio je razočaranje odnosom Evropske unije prema evropskim integracijama regiona, navodeći da nije samo Bugarska problem, već to što se EU umorila od proširenja.

Žaljenje zbog Kosova

Rama je rekao da Sjeverna Makedonija čeka 17 godina na otvaranje pregovora sa EU o članstvu, a Albanija osam godina.

- Od jedne zajedničke vizije i zajednice, EU je postala instrument za pojedinačne članice da stopiraju nešto. Priča sa Bugarskom je sramota. Jedna država nameće nešto svoje, a ostalih 26 ne mogu da urade ništa o tome. Ima dosta navoda da je (predsjednik Rusije Vladimir) Putin bolestan, ali ne mogu da kažem da ova kuća ovdje djeluje zdravo - naveo je Rama.

On je apelovao na lidere EU "da ne ubijaju vjeru" Albanaca u evropsku budućnost, navodeći da će njegova zemlja ostati na evropskom putu u uvjerenju da će postati dio EU.

Rama je izrazio žaljenje i što EU još nije liberalizovala vizni režim za građane Kosova.

- Građani Kosova su u vrijeme diktature u Jugoslaviji mogli slobodno da se kreću. Otkad su oslobođeni, njihovi oslobodioci ih drže kao taoce - rekao je Rama.

80 posto građana Srbije podržava Putina

Albanski premijer je ponovio da EU treba da ima razumijevanja za Srbiju i da nije dobro da zahtjeva od Beograda da se pridruži svim sankcijama koje je uvela Rusiji.

Rama je kazao da je u Srbiji "realnost potpuno drugačija" i da je na sastanku sa evropskim liderima "pokušao da objasni" da 80 posto građana Srbije podržava ruskog predsednika Putina.

- Srbija je, protivno svim očekivanjima, tri puta podržala zapadne rezolucije, čak je i glasala za izbacivanje Rusije iz Vijeća UN za ljudska prava. Shvatam zahtjev da se traži još više od Srbije, ali ne vidim zašto bi se išlo do tih limita. Srbija nije u poziciji da tako brzo prihvati sve sankcije Rusiji, i to može da dovede do kontraefekata - naveo je Rama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.