MAĐARSKI PREMIJER

Orban: Mađarska će radikalno ojačati svoje odbrambene sposobnosti

On je dao blaži ton prema Ukrajini, poručivši da Mađarska i njezini saveznici podupiru vladu u Kijevu jer ju je Rusija neopravdano napala

Orban: Budimpešta se i dalje protiviti bilo kakvim sankcijama na uvoz prirodnog plina. Twitter

E. Ć.

1.7.2022

Mađarska neće stajati na putu sankcijama Europske unije osim u vitalnim pitanjima energetske politike, rekao je premijer Mđarske Viktor Orban, prenosi Bloomberg.

Orban je na javnom radiju rekao da će se Budimpešta i dalje protiviti bilo kakvim sankcijama na uvoz prirodnog plina. 

- No, ne može stalno ići protiv bloka o neenergetskim pitanjima, jer bi to bilo neprikladno u uniji izgrađenoj na suradnji, lojalnosti i uzajamnom povjerenju - istakao je.

Podsjetimo, Mađarska je najbliži saveznik Rusije u EU, a Orban je imao osobne sporove s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim (Zelensky). Mađarski premijer također je uspio postići ublažavanje paketa sankcija EU. 

U isto vrijeme, EU je zadržala utjecaj prijeteći da će uskratiti milijarde eura pomoći Mađarskoj zbog Orbanovog odustajanja od vladavine prava. Orban je dao blaži ton prema Ukrajini, poručivši da Mađarska i njezini saveznici podupiru vladu u Kijevu jer ju je Rusija neopravdano napala. 

- Svi su na strani Ukrajinaca kao što treba biti na strani branitelja. Rusija nije imala nikakvog razloga napasti drugu zemlju i započeti otvoreni rat, čak i ako Rusi to ne nazivaju ratom - kazao je on.

Orban je naročito naglasio to da Mađarska mora radikalno ojačati svoje odbrambene sposobnosti dok se rat ne preseli izvan Ukrajine na teritorije bliže Mađarskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.