AMERIČKI PREDSJEDNIK

Bajden: Zaštit ćemo žene koje putuju na pobačaj

On je dodao kako vjeruje da će neke američke države pokušati uhapsiti žene koje su prešle državnu granicu radi pristupa abortusu

Bajden: Samo pobjede demokrata na izborima u sredini mandata dale Kongresu ovlasti da vrati savezna prava na pobačaj. Twitter

E. Ć.

2.7.2022

Žene koje putuju na pobačaj bit će zaštićene od strane savezne vlade, izjavio je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden). 

Podsjetimo, milioni žena u SAD izgubili su ustavno pravo na pobačaj prošlog mjeseca, nakon što je američki Vrhovni sud poništio svoju 50 godina staru odluku "Roe vs Wade".

Žene u državama u kojima je abortus zabranjen ili ograničen mogu biti prisiljene prijeći državne granice u dijelove zemlje gdje je postupak i dalje legalan.

Govoreći na virtualnom sastanku s demokratskim guvernerima država, Bajden je rekao kako vjeruje da će neke američke države pokušati uhapsiti žene koje su prešle državnu granicu radi pristupa abortusu.

- Mislim da ljudi ne vjeruju da će se to dogoditi. Ali dogodit će se - izjavio je Bajden.

On je dodao da će vlada osigurati pristup tabletama za pobačaj u državama u kojima je to zabranjeno. Bajden je također rekao da bi samo pobjede demokrata na izborima u sredini mandata dale Kongresu ovlasti da vrati savezna prava na pobačaj - rekao je da će to nakon studenog ići na ovaj ili onaj način.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.