KLIMATSKE PROMJENE

Novi toplotni val pogodio jug Evrope, temperature idu preko 40 stepeni

U Španiji je najviša temperatura, 43,3 Celzijeva stepena, izmjerena u Candeledi

Sve češća pojava toplotnih valova direktna je posljedica klimatskih promjena. Ilustracija

H. J. I.

12.7.2022

Manje od mjesec dana nakon prošlog toplotnog vala, živa u termometru se u ponedjeljak opet popela na neuobičajeno visok nivo na Pirenejskom poluotoku, gdje su izmjerena 42 Celzijeva stepena, i na jugu Francuske.

Sve češća pojava toplotnih valova direktna je posljedica klimatskih promjena, kažu naučnici, jer se povećava jačina, trajanje i učestalost ispuštanja stakleničkih plinova.

U Španiji je najviša temperatura, 43,3 Celzijeva stepena, izmjerena u Candeledi, u centru, objavila je španska meteorološka služba Aemet. U drugim gradovima na jugu i u centru, poput Seville i Badajoza, izmjerena su 42 stepena.

Ovaj novi toplotni val, drugi u mjesec dana nakon onoga sredinom juna, "sasvim je neuobičajen" u zemlji gdje visoke temperature ljeti nisu rijetkost, rekao je u ponedjeljak Ruben del Campo, glasnogovornik Aemeta.


I u Portugalu visoke temperature

Toplotni val je počeo u nedjelju i mogao bi "potrajati devet do deset dana, pa bi tako mogao biti treći najdulji toplotni val u Španiji od 1975.", rekao je za France Presse.

- Klimatske promjene su uzrok češćih i jačih toplotnih valova - dodao je Del Campo, podsjetivši da se njihov broj udvostručio u zemlji u zadnjih dvanaest godina.

Najteže će biti između utorka i četvrtka, upozorava Aemet koji ipak nije mogao reći hoće li biti potučen apsolutni temperaturni rekord zabilježen u Španiji (47,4 stepena izmjerena u Montoru, blizu Cordobe, u avgustu 2021.).

U susjednom Portugalu temperatura se za vikend u nekim krajevima popela na 44 stepena. Premda je temperatura u ponedjeljak bila nešto niža, 42 stepena se ipak očekuju u okolici Evore, na jugoistoku, navodi nacionalna meteorološka služba koja najavljuje novi porast temperature u utorak i u srijedu.


Požari i narandžasto upozorenje

Visoke temperature su ovih dana prouzročila požare u centru zemlje.

Toplotni val je u ponedjeljak zahvatio i Francusku s jugozapada, objavio je Meteo-France. Temperature su na dobrom dijelu francuskog teritorija prelazile 30 Celzijevih stepeni a od utorka bi mjestimično mogle dosezati i 39.

Vrhunac ovog vala najvjerovatnije će biti "između subote i utorka" 19. jula, dodaje Sebastian Leas iz Meteo-Francea, istaknuvši da je još rano da bi se ovaj fenomen mogao uspoređivati sa smrtonosnom žegom kakva je bila u ljeto 2003.

U Velikoj Britaniji, gdje se u ponedjeljak i u utorak na jugozapadu očekuju 33 Celzijeva stepena, nacionalna meteorološka služba izdala je u ponedjeljak tzv. narandžasto upozorenje za "ekstremne vrućine" od nedjelje, s temperaturama višim od 35 stepeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.