SMANJUJU OVISNOST O RUSKOM

Postignut dogovor: Alžir povećava isporuke plina Italiji

Alžir je sada obećao dodatne četiri milijarde kubnih metara uz ranije dogovorenu 21 milijardu kubnih metara plina na godinu

Alžir povećava isporuke plina prema Italiji. ILUSTRACIJA: AFP

Avaz.ba

18.7.2022

Italija je dogovorila nove isporuke plina iz Alžira u nastojanju da svoje potrebe za energentima namiri od raznih dobavljača kako ne bi ovisila o ruskom plinu nakon što je Moskva izvela invaziju na Ukrajinu. Rusija je prije isporučivala Italiji 29 milijardi kubnih metara plina na godinu.

- Zadnjih mjeseci Alžir je postao glavni dobavljač za našu zemlju - rekao je premijer Mario Dragi (Draghi) u Alžiru nakon sastanka ministara dvije vlade.

Alžir je sada obećao dodatne četiri milijarde kubnih metara uz ranije dogovorenu 21 milijardu kubnih metara plina na godinu. Alžirski plin isporučuje se preko plinovoda Transmed, koji ide preko Sredozemlja do Sicilije. Italija je, među ostalim dobavljačima, sklopila sporazume o isporuci plina s Katarom i Azerbajdžanom.

Plin nije jedino pitanje koje je bilo predmet razgovora Italije i Alžira. Alžirski predsjednik Abdelmadžid Tebune (Abdelmadjid Tebboune) izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem 15 drugih sporazuma s Italijom u području obnovljive energije i borbe protiv korupcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.