SANTO DOMINGO

U zatvorskoj pobuni u Ekvadoru ubijeno 13 zatvorenika

Ministar unutrašnjih poslova Ekvadora Patrisio KariljO rekao je da policija radi "na kontrolisanju zatvora" i izrazio žaljenje zbog stradanja zatvorenika

Tužilaštvo je saopćilo da je pokrenulo istragu o incidentu. Twitter

E. Ć. / Anadolija

19.7.2022

U zatvorskoj pobuni u Ekvadoru ubijeno je najmanje 13 zatvorenika, a dvoje je povrijeđeno, javila je danas uprava zadužena za zatvore, prenosi Anadolu Agency (AA).

Incident se dogodio u zatvoru Belavista u Santo Domingu, koji se nalazi 70 kilometara jugozapadno od glavnog grada Ekvadora Quita, u kojem su u sličnom incidentu u maju ove godine poginula 44 zatvorenika.

Ministar unutrašnjih poslova Ekvadora Patrisio Kariljo (Patricio Carrillo) rekao je da policija radi "na kontrolisanju zatvora" i izrazio žaljenje zbog stradanja zatvorenika. Tužilaštvo je saopćilo da je pokrenulo istragu o incidentu.

Predsjednik Ekvadora Giljermo Laso (Guillermo Lasso) nije se oglasio povodom tragičnog događaja, ali je u prošlosti optužio sudije da ograničavaju sposobnost države da se bori protiv nasilja ograničavanjem 60-dnevnog vanrednog stanja u zatvorskom sistemu koje je proglašeno krajem prošlog septembra. Vanredno stanje je imalo za cilj jačanje kontrole uz vojnu pomoć.

Sukobi, često izuzetno okrutni, uobičajeni su u ekvadorskim zatvorima, gdje je od februara 2021. umrlo oko 400 zatvorenika usljed sve većeg nasilja između kriminalnih grupa povezanih sa krijumčarenjem droge koje vode rat za vlast unutar i izvan ekvadorskih zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.