NAKON DUGIH RASPRAVA

Amerikanci od Rusa traže razmjenu zatvorenika: Nude trgovca oružjem za košarkašicu i špijuna

Sve ove pregovore započinjemo s nekim ko je uzeo ljudsko biće i tretirao ga kao adut za pregovaranje, rekao je američki dužnosnik

Viktor Bout, Pol Velan i Britni Griner. TWITTER

S. S.

28.7.2022

Nakon višemjesečnih rasprava, administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) ponudila je Rusima razmjenu Viktora Bouta, osuđenog ruskog trgovca oružjem koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD-u, kao dio potencijalnog dogovora o oslobađanju košarkašice Britni Griner (Brittney) i Pola Velana (Paul Whelan) optuženog za špijunažu, za CNN tvrdi viši dužnosnik u Bidenovoj administraciji.

Isto tako tvrdi da je plan o razmjeni Bouta za Velana  i Griner dobio podršku predsjednika Bajdena nakon što se o njemu raspravljalo početkom ove godine, a Bajdenova podrška ideji zamjene nadjačava protivljenje Ministarstva pravosuđa, koje je općenito protiv trgovine zatvorenicima.

Prvi razgovor sa Lavrovom

Državni sekretar Entoni Blinken (Antony) objavio je u srijedu da je SAD "prije nekoliko sedmica" Moskvi predstavio "značajan prijedlog" za Velana i Griner, koji su klasificirani kao nepravedno pritvoreni. Govoreći na konferenciji za medije u State Departmentu, Blinken je rekao da je Bajden "direktno uključen" i potpisao prijedlog. Iako Blinken nije direktno potvrdio da je Bout dio dogovora, rekavši da "ne može i neće ulaziti u detalje onoga što smo predlagali Rusima tokom toliko sedmica".

Prvi američki diplomat rekao je da namjerava razgovarati o tome tokom očekivanog razgovora s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom ove sedmice što je njegov prvi razgovor s kolegom od početka rata u Ukrajini.

"Za tango je potrebno dvoje"

Visoki dužnosnik administracije sugerisao je da Moskva nije reagirala na "značajnu ponudu" prvi put predstavljenu u junu, rekavši za CNN "da je za tango potrebno dvoje".

- Sve pregovore o vraćanju Amerikanaca koji su držani kao taoci ili nepravedno zatvoreni počinjemo s lošim glumcem s druge strane. Sve ove pregovore započinjemo s nekim ko je uzeo ljudsko biće i tretirao ga kao adut za pregovaranje. Stoga, na neki način, nije iznenađujuće, čak i ako je obeshrabrujuće, kada ti isti akteri ne odgovaraju nužno direktno na naše ponude, ne sudjeluju konstruktivno u pregovorima - poručio je izvor.

Podsjećamo, Bout je ruski biznismen koji je uhapšen 2008. u operaciji koju su vodili američki agenti za borbu protiv droge na Tajlandu. Kako bi ga uhvatili, predstavljali su se kao pripadnici Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije, FARC-a. Izručen je 2010. godine nakon dugotrajnog sudskog procesa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.