KINESKI MINISTAR

Vang Ji: Posjeta Pelosi Tajvanu je maničan i iracionalan potez

Kineske sadašnje i buduće mjere su nužne i pravodobne odbrambene protumjere, pažljivo razmotrene i procijenjene

Vang Ji. AGENCIJE

A. O.

4.8.2022

Kineski ministar vanjskih poslova Vang Ji (Wang Yi) danas je posjetu predsjednice američkog Zastupničkog doma Nensi Pelosi (Nancy) nazvao "maničnim, neodgovornim i visoko iracionalnim" potezom, objavila je državna televizija CCTV.

Vang je na sastanku ministara vanjskih poslova država ASEAN-a u Pnom Penu u Kambodži rekao da je Kina uložila najveće diplomatske napore da spriječi krizu, ali nikada neće dopustiti da joj se povrijede temeljni interesi.


Očuvanje nacionalnog suvereniteta i sigurnosti

Kineske sadašnje i buduće mjere su nužne i pravodobne odbrambene protumjere, pažljivo razmotrene i procijenjene, usmjerene na očuvanje nacionalnog suvereniteta i sigurnosti, u skladu s međunarodnim i domaćim zakonom, CCTV je citirao Vangove riječi.

Brodovi kineske mornarice i vojni avioni nakratko su prešli centralnu liniju Tajvanskog tjesnaca u četvrtak ujutro, rekao je Reutersu danas tajvanski izvor upućen u to pitanje.


Centralna crta

Oko 10 brodova kineske mornarice prešlo je centralnu crtu i ostalo u tom području od srijede navečer do podneva u četvrtak, a više kineskih vojnih zrakoplova nakratko je prešlo središnju crtu u četvrtak ujutro, rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman zbog osjetljivosti pitanja.

Tajvan je razmjestio raketne sustave za praćenje aktivnosti kineskog zrakoplovstva u blizini središnje linije, a brodovi tajvanske mornarice ostali su blizu središnje linije kako bi pratili aktivnost kineske mornarice, rekao je dužnosnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.