ENERGETSKA KRIZA

Mjere štednje u Španiji: Ljeti zabranjeno snižavanje temperature ispod 27 stepeni

Od danas u svim javnim ustanovama, tržnim centrima, bioskopima, hotelima, aerodromima i javnom prevozu, uređaji za klimatizaciju ne smiju biti podešeni na temperaturi nižoj od 27 stepeni ljeti i većoj od 19 stepeni zimi

Pedro Sančez, premijer Španije: Donosimo nove mjere. AGENCIJE

S. S.

10.8.2022

Španija je od srijede počela sprovoditi mjere uštede energije zbog energetske krize koja prijeti Evropi nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Od danas u svim javnim ustanovama, tržnim centrima, bioskopima, hotelima, aerodromima i javnom prevozu, uređaji za klimatizaciju ne smiju biti podešeni na temperaturi nižoj od 27 stepeni ljeti i većoj od 19 zimi.

Špansko vijeće ministara je prije sedmicu dana usvojilo uredbu o smanjenju upotrebe plina za sedam do osam posto u jesensko-zimskoj sezoni.

Uredba je donijeta kako bi se garantovalo snabdijevanje energijom tokom zime usljed rizika da bi Rusija mogla prekinuti opskrbu energentima.

- Što više energije uštedimo ovog ljeta, veće su šanse da prezimimo bez strogih ograničenja - napisao je na Twitteru Joan Groizard, direktor Instituta za uštedu i diverzifikaciju energije Ministarstva ekologije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.