POTVRDILA ELIZEJSKA PALAČA

Makron i Modi: Sarađivat ćemo kako bi zaustavili rat u Ukrajini

Indija nije otvoreno osudila rusku invaziju na Ukrajinu i nije se pridružila glasovima u UN-u u tom smislu

Makron i Modi sa ranije održanog susreta. AGENCIJE

A. O.

17.8.2022

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i premijer Indije Narendra Modi jučer su dogovorili da će sarađivati kako bi se zaustavio rat u Ukrajini, saopćila je Elizejska palača.

Naime, njih dvojica su putem telefona razgovarali o ratu koji Rusija vodi u Ukrajini i o njezinim destabilizacijskim posljedicama na ostatak svijeta, navodi se u saopćenju ureda francuskog predsjednika.


Pružanje podrške

Makron je primajući u maju u Parizu indijskog premijera istaknuo odlučnost Francuske da nastavi pružati podršku Ukrajini.

Indija nije otvoreno osudila rusku invaziju na Ukrajinu i nije se pridružila glasovima u UN-u u tom smislu. U junu je ipak supotpisala izjavu G7 u kojoj se ta skupina obvezuje da će poštovati teritorijalnu cjelovitost i suverenitet drugih zemalja.

U prilikama prehrambene krize prouzročene ukrajinskim sukobom, francuski predsjednik je naglasio važnost koordiniranog djelovanja međunarodne zajednice.


Silno zaduženje

Dvojica lidera su se uz to osvrnuli na izazove u indopacifičkom prostoru i na stanje u Šri Lanki.

Kineski istraživački brod pristao je u utorak u luku Hambantotu, na Šri Lanki, koja je pod kineskom upravom, uprkos zabrinutosti Indije i Sjedinjenih Država koje strahuju od kineske špijunaže.

Indija je zabrinuta zbog sve većeg utjecaja Kine na Šri Lanki koja se tokom godina silno zadužila kod Pekinga radi razvoja velikih infrastrukturnih projekata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.