KANDIDATKINJA ZA PREMIJERA

Tras: Moja misija bit će poticanje ponovnog rasta britanske ekonomije

Obećala je i izgradnju dva nova strukovna fakulteta u sjevernoj Engleskoj koja će biti strukovni ekvivalent Oksforda i Kembridža

Liz Tras. AGENCIJE

A. O.

19.8.2022

Kandidatkinja za premijera Velike Britanije Liz Tras (Truss) izjavila je kako će ključna misija njezine vlade biti oživljavanje ekonomije, a postavila je i niz mjera za pomoć dijelovima sjeverne Engleske.

Ekonomski učinak Britanije zaostaje za Sjedinjenim Američkim Državama, Italijom i Francuskom kada je u pitanju oporavak od pandemije koronavirusa. 

Očekuje se da će ekonomija ući u dugotrajni pad na kraju godine usred rastuće inflacije i kamatnih stopa.


Smanjenje ekonomske nejednakosti

- Ključna misija moje vlade bit će poticanje ponovnog rasta naše ekonomije i smanjenje poreza kako bismo više novca stavili u džepove marljivih ljudi - rekla je Tras.

Premijer u odlasku Boris Džonson (Johnson) rekao je kako je smanjenje regionalne ekonomske nejednakosti njegov glavni cilj. Međutim, javna potrošnja na sjeveru Engleske zaostajala je za nacionalnim prosjekom u prve dvije godine njegove vlade, pokazalo je istraživanje Instituta za istraživanje javnih politika.

Tras je rekla kako je predana cilju trenutne vlade da se smanje ekonomske nejednakosti, ali će to učiniti na konzervativan način, što se tumači da će joj fokus biti na smanjenju poreza i deregulaciji.


Veća decentralizacija

Govoreći uoči izborne kampanje u petak u Mančesteru (Manchesteru) u sjevernoj Engleskoj, Tras je obećala da će osigurati veću decentralizaciju kako bi se siromašnijim područjima omogućilo da dobiju potrebna državna sredstva. 

Obećala je i izgradnju dva nova strukovna fakulteta u sjevernoj Engleskoj koja će biti strukovni ekvivalent Oksforda (Oxforda) i Kembridža (Cambridgea), nazvan "Voxbridge".

Tras se predstavila kao radikalna buntovnica koja će srušiti trenutnu neuspješnu ortodoksnost i predlaže poništenje povećanja poreza u iznosu višem od 30 milijardi funti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.