POTVRDIO KLIČKO

Kijev uklanja sovjetske i ruske tragove iz naziva ulica

Ovo je važan korak za smanjenje manipulacija lažima i uticaja ruskih agresora na tumačenja naše historije, kazao je gradonačelnik

Ulice u glavnom gradu Ukrajine nazvane po ruskim piscima iz 19. vijeka. AGENCIJE

A. O.

26.8.2022

Prema riječima gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička (Vitali Klitschko) karte ovog grada su zastarjele jer su gradske vlasti krenule u preimenovanje 95 ulica i trgova s ruskim ili sovjetskim imenima.

Ulice u glavnom gradu Ukrajine nazvane po ruskim piscima iz 19. vijeka kao što su Aleksandar Puškin, Lav Tolstoj, Anton Čehov, Ivan Turgenjev i Mihail Ljermontov, sve su dobile nova imena.


Ostali bez naziva

Ista neslavna sudbina obuhvatila je čak i komunističke filozofe njemačkog podrijetla Karla Marksa (Marxa) i Fridriha Engelsa (Friedricha Engelsa), po kojima su nazvane mnoge ulice diljem Sovjetskog Saveza.

Druga imena koja više ne krase ulice glavnog grada Ukrajine uključuju imena sovjetskih vojskovođa iz Drugog svjetskog rata, kao i ona koja se odnose na ruske gradove kao što su Moskva, Rostov na Donu i Magnitogorsk.

Iako je rođen u Kijevu, ruski pisac Mihail Bulgakov, jedan od najvećih pisaca Sovjetskog Saveza, također je ostao bez ulice. 

Sve te ulice sada dobivaju ukrajinska imena, uključujući Ulicu Heroja azovske brigade, referencu na skupinu ukrajinskih vojnika koji su tjednima branili od ruskih snaga Mariupolj.


Godišnjica invazije

Kličko je rekao da sva nova imena još nisu dogovorena.

- Ovo je važan korak za smanjenje manipulacija lažima i uticaja ruskih agresora na tumačenja naše historije - kazao je.

Neka od novih imena izabrat će ukrajinska javnost. Svako u Ukrajini može učestvovati, a više od 6,5 miliona osoba ima pristup vladinoj aplikaciji za pametne telefone u tu svrhu. 

Promjene su predstavljene kako bi se poklopile sa šestomjesečnom godišnjicom ruske invazije na Ukrajinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.