NJEMAČKI KANCELAR

Šolc: Članstvo zemalja zapadnog Balkana u EU je u našem interesu

On izrazio je podršku prijedlogu francuskog predsjednika Emanuela Makrona o stvaranju Evropske političke zajednice, ali je istakao da ovaj novi forum ne može biti alternativa članstvu zemalja kandidata u EU

Šolc: Naša Evropa je ujedinjena u miru i slobodi. Agencije

H. J. I.

29.8.2022

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) u ponedjeljak je iznio svoju viziju nove Evropske unije i pozvao na mnogo jače jedinstvo među evropskim državama protiv Rusije. 

Držeći govor na univerzitetu u Pragu, Šolc je osudio rat Rusije protiv Ukrajine i ustvrdio da sukob također cilja na Evropsku uniju (EU) i njene demokratske ideale.

- Naša Evropa je ujedinjena u miru i slobodi, otvorena je za sve evropske narode koji dijele naše vrijednosti - naglasio je Šolc i pozvao na strateški pristup proširenju EU-a, uzimajući u obzir geopolitičku realnost.


Dodao je da Ukrajina, Republika Moldavija, Gruzija i šest zemalja zapadnog Balkana, pripadaju EU i dio su slobodne i demokratske Evrope.

- Njihovo članstvo u EU je u našem interesu - rekao je njemački kancelar.

Izrazio je podršku prijedlogu francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) o stvaranju Evropske političke zajednice, ali je istakao da ovaj novi forum ne može biti alternativa članstvu zemalja kandidata u EU-u.


- Ovakvo grupisanje nije alternativa predstojećem procesu proširenja EU i veoma mi je važno da to još jednom naglasim. Dali smo riječ zemljama kandidatima, a u slučaju zemalja zapadnog Balkana to je bilo prije skoro 20 godina. I ove riječi moraju biti praćene djelima - rekao je Šolc.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.